Eveniment dedicat istoriei și activității ISU București-Ilfov

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 20 August 2024

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov a împlinit, la data de 18 august 2024, 180 de ani de la înființarea primei formațiuni de pompieri militari din Bucureşti. Manifestările desfășurate în Capitală și în județul Ilfov au fost încununate marți, 20 august, prin organizarea unui simpozion dedicat acestui moment aniversar la Palatul Patriarhiei din București.

La evenimentul desfășurat în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a fost prezent și Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a transmis angaja­ților și voluntarilor din cadrul instituției cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „180 de ani de slujire jertfelnică”. În continuare, col. Iri­nel-Alexandru Precup, inspector-șef al ISU Bucu­rești-Ilfov, a prezentat cele mai importante repere din istoria institu­ții­lor de pompieri bucureșteni de la înființare până în prezent. A urmat vizionarea unui film dedicat sărbătoririi celor 180 de ani de la înfiin­țarea „Roții de Pompieri București”, după care inspectorul-șef a oferit medalii aniversare comandanților care au contribuit în ultimele decenii la dezvoltarea instituțională a pompierilor bucureșteni și pompierilor care au fost răniți în timpul in­tervenției desfășurate în urma exploziei de acum aproape un an, de la Crevedia. Totodată, au primit plachete aniversare și reprezen­tanții socie­tății civile care sprijină în mod constant activitatea ISU București-Ilfov.

După un scurt moment artistic susținut de Cvartetul „Vivo”, au fost oferite distincții mai multor pompieri, paramedici și voluntari care s-au remarcat în acțiu­nile de protejare a comu­nității, re­pre­zen-tanților institu­țiilor partenere ale ISU Bucu­rești-Ilfov și ai altor instituții de stat, printre aceș­tia numărându-se și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situ­a­ții de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Nu în ultimul rând, placheta și medalia aniversare au fost oferite și Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, fiind înmânate Preasfinți­tului Părinte Paisie Sinaitul.