Evenimente culturale și religioase la Arad

Un articol de: Arhim. Conf. Univ. Dr. Teofan Mada - 10 Mai 2016

La Arad s-a desfășurat, în perioada 9-10 mai 2016, o ma­nifestare cultu­ral-spi­rituală și educativ-religioasă cu participare internațională. Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” și Școala Generală „Mihai Eminescu” din Arad au organizat un simpozion și un concurs intitulat „Suflet de copil, în lumina Învierii”.

Parteneri ai evenimentului sunt Arhiepiscopia Aradului, Inspectoratul Jude­țean Arad, Liceul Sportiv „Avram Iancu” din Zalău (Sălaj), Instituto Comprensivo Scuola Dell’ Infanzia Primaria Secondaria Di Primo Grado „Don Lorenzo Milani” Pizzoli, A’quilla (Italia), Chiesa Ortodossa Rumena A’quilla (Italia) și Schulen Ginsheim Integrierte Gesamtschule Mainspitze (Germania). Manifestările, sub coordonarea prof. Ciucaș Adriana și prof. Teuca Călin, au o secțiune destinată elevilor și una destinată cadrelor didactice.

„Manifestarea internațională își propune dezvoltarea capa­cității de a cunoaște și înțelege obiceiurile și tradițiile legate de sărbătorile pascale în viziunea altor popoare europene, stimulând curiozitatea și sensibilitatea elevilor. Emoția prilejuită de această sărbătoare poate fi ilustrată prin culoare sau diferite creații ale elevilor din alte țări, antrenând un număr cât mai mare de elevi cu înclinații artistice, creativitate, sensibilitate, ima­gi­nație. Concursul poate fi considerat o lecție despre diversitate culturală la nivel internațional, iar simpozionul urmărește marcarea Anului omagial al edu­cației tineretului ortodox. Obiectivele urmărite de organizatori sunt cunoașterea tra­dițiilor de Paști în diferite țări ale Uniunii Europene și promovarea valorilor naționale în context european, precum și stimularea poten­țialului artistic-creativ al elevilor și importanța studierii disciplinei religie în rândul acestora.

Academicianul Răzvan Theodorescu a conferențiat la Arad

Un alt eveniment din Arad a fost vizita academicianului Răzvan Theodorescu, reputat cunoscător al istoriei, artei şi culturii medievale. Acesta a conferențiat vineri, 6 mai 2016, la Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Aradului. Evenimentul a adus în prim plan „Noi contribuţii la istoria vechii civilizaţii a românilor”. În cadrul expunerii și al dialogului cu cei prezenți, academicianul Răzvan Theodorescu a impresionat auditoriul prin calitatea expunerii pe care a făcut-o, afirmând, printre altele: „Eu vorbesc întotdeauna despre România ca despre o Europă în miniatură. Este singurul loc în care găsești monumente din toate spațiile, confesiuni, credințe diferite, nu e nici o altă țară din Europa care să aibă atâtea lucruri… Nucleul tare al lumii slave, al lumii bizantine era Biserica, Ortodoxia, iar particularitatea noastră, a românilor, este faptul că noi formăm o lume ortodoxă latină. Ortodoxia are elemente care o fac foarte congruentă cu UE, mă gândesc în primul rând la componenta sinodală, apoi ecumenismul, care pare să fie o valoare pe care UE o promovează. Noi avem două lucruri care ne caracterizează în istorie: românitatea şi statalitatea”.

Evenimentul, organizat de Centrul Cultural Județean Arad și Consiliul Județean Arad, a cuprins și trei momente muzicale la marimba, cu Sara Gheorghe, eleva olimpică a Liceului de Artă „Sabin Dragoi”.