Evenimente duhovnicești și culturale în Episcopia Caransebeșului

Un articol de: Arhid. Pavel Canea,   Darius Herea - 20 Noiembrie 2023

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost duminică, 19 noiembrie, în Parohia Pârvova din Protopopiatul Băile Herculane, județul Caraș-Severin, unde a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. La final, ierarhul l-a hirotesit întru iconom pe preotul paroh Iosif Buzangia, care slujește de 10 ani în Parohia Pârvova, și a acordat distincții ctitorilor și binefăcătorilor. Aceștia au primit din partea parohului și câte o Biblie. Din partea comunității din Pârvova, ierarhul a primit un set de dicher și tricher. Tot cu prilejul acestei vizite, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a binecuvântat și casa parohială, care în ultima perioadă a fost restaurată și înfrumusețată.

„Aici la Pârvova, în Craina bănă­țeană, avem o comunitate dinamică, activă și foarte receptivă la chemarea preotului. Biserica de aici este înfrumusețată, este foarte curată și este împodobită. Avem, de asemenea, o frumoasă casă parohială, unde părintele Iosif Buzangia locuiește împreună cu familia, aici în mijlocul credincioșilor”, a subliniat ierarhul.

Joi, 16 noiembrie, a fost lansat volumul „Orașul Caransebeș între anii 1948-1968. File de monografie” al profesorului și istoricului Constantin Brătescu, în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Municipiului Caransebeș. Lucrarea a fost prezentată de omul de cultură Ioan Cojocariu. La eveniment a fost prezent și Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, care a spus: „Profesorul Constantin Brătescu ne pune în fața tuturor un volum care într-adevăr cu obiectivitate ne descrie viața orașului Caran­sebeș sub toate aspectele ei, pentru că avem aici capitole întregi dedicate culturii, artei, presei, învățământului, vieții economice și așa mai departe. Este o carte completă și complexă, file de monografie, o carte care ne îndeamnă pe toți la lectură tihnită, iată, la începutul Postului Crăciunului”. 

În zilele de 13 și 14 noiembrie, documentarul „Unde ești, Adame?” - un film care prezintă viața duhovnicească a monahilor din Mănăstirea Dochiariu (Muntele Athos) - a fost prezentat publicului din municipiile Reșița și Caran­sebeș, județul Caraș-Severin. Cele două proiecții ale filmului, organizate cu binecuvântarea Prea­sfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-au desfă­șu­rat în prezența producătorului său, părintele arhidiacon Oleksandr Plyska, cel care a pus la dispoziție gratuit filmul celor dornici să cunoască profunzimile duhovni­cești ale viețuirii din Sfântul Munte Athos. 
În orașul de reședință al eparhiei, seara a fost încununată de prezența Preasfințitului Părinte Episcop Lucian și a unui număr mare de preoți din reședința Eparhiei Banatului de Munte și din întreg Protopopiatul Caran­sebeș.