Evenimentul „Cultură, spiritualitate și identitate națională” la Buzău

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 28 Iunie 2023

De sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, 24 iunie, când a fost celebrată și Ziua interna­țio­nală a iei, la Ceainăria Culturală din orașul Buzău, Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române - Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR-ABV) a organizat evenimentul „Cultură, spiritualitate și identitate națională”, devenit deja tradiție.

În mijlocul participanților la manifestare, consilieri eparhiali, preoți, membre ale SNFOR-ABV și alți invitați, s-a aflat Înaltprea­sfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Evenimentul a fost moderat de către prof. Neluța-Mirela Furtună, președinta SNFOR-ABV, care a afirmat că ia românească este o carte de vizită atât pentru purtătorul ei, cât și pentru neamul din care face parte, amintind de femeia creștină jertfelnică, ce se cuvine a fi omagiată și cu această ocazie. Exemple de astfel de femei pot fi considerate chiar înaintașele membrelor SNFOR-ABV, care fac obiectul unei documentări pentru realizarea monografiei Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române din perioada interbelică, continuând cu actuala societate, reactivată în anul 2019, la inițiativa Înalt­prea­sfințitului Părinte Arhi­episcop Ciprian.

În deschidere, elevele Diana- Giorgiana Gomoescu și Andreea Morogan, pregătite sub îndrumarea profesoarelor Nicoleta Vlad și Elena Stoica, au interpretat câteva pricesne și cântece tradiționale româ­nești. Invitatul special al evenimentului, pr. Florin Țuscanu, din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a oferit o frântură din istoria societății, descoperită în documente de arhivă. De asemenea, fiind un pasionat colecționar de carte veche bisericească, invitatul a expus, la fel ca și anul trecut, câteva cărți vechi de cult, tipărite la Buzău în secolul al 19-lea, precum și documente legate de activitatea femeilor ortodoxe române din urmă cu un secol.

Ierarhul Buzăului și Vrancei a rostit, în final, un cuvânt de apreciere pentru eforturile depuse de membrele SNFOR-ABV pentru a duce mai departe misiunea deosebită a înaintașelor acestora de pe teritoriul actual al eparhiei, men­ționând faptul că Mausoleul Eroilor de la Mărășești a fost clădit ca urmare a unei inițiative care a venit din partea femeilor creștine reunite în cadrul acestei societăți aflate sub ascultarea Bisericii strămoșești.