Fermierii cer un plan pentru salvarea culturii cartofului
Cultura cartofului este în impas, consideră două mari organizații ale producătorilor care propun autorităţilor implementarea unui Plan Naţional Strategic al Cartofului. Planul are în vedere măsuri legate de creșterea randamentului culturii și asigurarea unor spaţii adecvate pentru depozitarea cartofilor care ar duce la acoperirea necesarului de consum la nivel național pe toată perioada anului şi la reducerea dependenței de cartofii importați.
Principalele probleme în cultura cartofului din România sunt fărâmiţarea excesivă a suprafeţelor, nivelul tehnic scăzut, mărimea redusă a exploataţiilor agricole, calitatea slabă a materialului săditor şi, mai ales, lipsa unor spaţii de depozitare profesionale, arată reprezentanții Clubului Fermierilor Români şi ai Federaţiei Naţionale „Cartoful” din România. „Din păcate, producătorii români de cartofi sunt nevoiţi să-şi vândă producţia imediat după recoltare la preţuri reduse, fapt datorat lipsei spaţiilor de depozitare în condiţii optime pe tot parcursul anului. În acest fel, în fiecare an, în ţara noastră au loc importuri masive de cartof”, a declarat Laszlo Becsek, vicepreşedintele Clubului Fermierilor Români.
Recent a avut loc o primă întâlnire cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul căreia a fost prezentată propunerea pentru implementarea unui plan de salvare a cartofului, potrivit unui comunicat al celor două organizaţii.
În cadrul întâlnirii, reprezentanţii Clubului şi cei ai Federaţiei au propus menţinerea sumei de 5,028 de milioane de euro pentru sprijinul cuplat aferent cartofului timpuriu pentru industrializare şi o creştere la măsura aferentă cartofului pentru sămânţă la valoarea de 1,2 milioane de euro. „Demersul la nivelul ministerului este primul dintr-o serie de acţiuni comune pe care cele două organizaţii le-au planificat pentru a susţine şi promova implementarea unui Plan Naţional Strategic pentru relansarea sectorului cartofului. Măsurile propuse în acest plan vizează patru aspecte fundamentale, de interes naţional: asigurarea cantităţii de cartofi necesară consumului la nivel naţional, asigurarea livrării pe toată perioada anului a cartofului românesc, îmbunătăţirea calităţii printr-o depozitare profesională şi reducerea importurilor la cartofi”, a declarat Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români, citat de Agerpres.
Potrivit datelor INS, producţia de cartofi de anul trecut - 2,68 milioane de tone - a plasat țara noastră pe locul şase în UE. România avea în urmă cu 10 ani producţii de cartofi de 3,5-4 milioane de tone, pe suprafeţe de 200.000 - 250.000 ha, însă în ultimii cinci ani suprafeţele cultivate au scăzut constant sub 200.000 ha.
Consumul intern de cartofi este estimat la circa două milioane de tone, dar la care se mai adaugă încă 500.000 de tone pentru sămânţă, procesare şi furaje. (C. Z.)