Festivalul de toacă pentru copii „Cântec către cer”

Un articol de: Marius Nedelcu - 19 Iunie 2015

La Şcoala Gimnazială Nr. 153 din cartierul bucureştean Giuleşti, sectorul 6, s-a desfăşurat, marţi, 16 iunie, Festivalul de toacă pentru copii „Cântec către cer”. Evenimentul a fost organizat în cadrul parteneriatului dintre Şcoala Gimnazială Nr. 153 şi Parohia Giuleşti Sărindar, încheiat la începutul anului şcolar 2014-2015.

În cadrul evenimentului, sub coordonarea părintelui Ginel Aurelian Ivan, profesor de religie la Şcoala Gimnazială Nr. 153, 20 de copii îmbrăcaţi în port popular au bătut toaca pe rând, concurând pentru a obține primele locuri la festivalul desfășurat în școala lor. Juriul a fost alcătuit din: prof. Ioana Dumitru, directorul Şcolii Gimnaziale Nr. 153, pr. Marian Dobrică, parohul Parohiei Giulești Sărindar, şi pr. Ginel Aurelian Ivan, preot slujitor la aceeaşi parohie. Concursul a fost pregătit din timp de profesorul de religie, care le-a prezentat celor mici o toacă de lemn specifică Bisericii Ortodoxe și modul cum se bate în ajun de sărbătoare pentru a vesti oamenilor începutul slujbelor. Copiii s-au arătat entuziasmaţi şi au propus chiar să se organizeze un concurs la nivelul şcolii. Aşa a luat naştere dorinţa de a organiza primul festival de toacă de la nivelul Protopopiatului Sector 6 Capitală. „Noi spunem că lupta a fost strânsă, elevii și-au dat interesul pentru a fi organizat un festival de toacă reușit; de aceea și rezultatele au fost greu de ierarhizat. Totuși, câștigătorii au fost foarte buni și promițători. Pentru premiul I s-a ostenit Georgiana Roxana Ivan (clasa a III-a B), pentru premiul II s-a întrecut cu ceilalți Enuș Iordache (clasa a VI-a A); și premiul 3 a fost adjudecat de eleva Andreea Miron (clasa a V-a A)”, ne-a declarat părintele Ginel Aurelian Ivan.

Pentru cei mici, acest fes­tival-concurs a fost și o modalitate plăcută de a încheia cursurile școlare din anul 2014-2015. „A fost foarte frumos şi interesant la sfârșit de an școlar”, ne-a declarat câştigătorul locului 3, Andreea Miron. „Ar fi frumos ca părintele profesor să mai organizeze și la anul acest concurs care ne-a deschis interesul pentru acest instrument interesant, toaca. De acum o să merg mai des la biserică, unde o să bat toaca împreună cu alți colegi”, ne-a mărturisit elevul Gabriel Manolache, de la clasa a III-a B.