Festivalul de toacă și clopote de la Victoria, la a 18-a ediție

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 13 Iulie 2023

Numeroși copii și tineri din 13 județe ale țării și din Ungaria au participat luni, 10 iulie, la cea de-a 18-a ediție a Festivalul Interna­țio­nal de Toacă și de Clopote „Cântecul care zi­dește”, organizat în orașul Victoria din județul Brașov. Participanții au primit premii, diplome și daruri.

Renumitul festival de bătut toaca și clopotele de la Victoria s-a bucurat și în acest an de interes din partea copiilor și tinerilor. Copiii și însoțitorii lor au participat cu o seară înainte de ziua concursului la slujba Vecerniei, săvârșită la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, după care și-au prezentat portul popular, tradițiile și istoria locurilor de unde provin. 

În ziua de concurs, participanții au fost primiți de autoritățile locale în fața Primăriei Victoria, după care a fost organizată o paradă a costumelor populare pe străzile din oraș. 

„Festivalul Interna­țional de Toacă și de Clopote din orașul de la poalele Muntelui Făgăraș este o manifestare spirituală și culturală deosebită, în cadrul căreia, anual, tot mai mulți tineri își etalează măiestria, făcând din cântecul de toacă o adevărată artă. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, l-am avut ca oaspete pe pr. lect. dr. Emanuel Tăvală, consilier cultural al Arhi­episcopiei Sibiului, alături de pr. Iulian Mihai David, protopopul Făgăraşului. Juriul a fost alcătuit din maica Elisabeta de la Mănăstirea «Sfinții Apostoli Petru și Pavel» din Cârțișoara, județul Sibiu, și pr. prof. Ioan Ciungara, din Parohia Copăcel, care au deliberat ținând seama de claritatea ritmică a isonului, de direcția de deplasare a ciocănelelor, precum și de ținuta concurenților”, ne-a spus organizatorul festivalului, preotul paroh Daniel Smădu de la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Victoria. 

Mesajul de binecuvântare al IPS Părinte Mitropolit Laurențiu a fost transmis de pr. Emanuel Tăvală. Părintele consilier a vorbit mai apoi despre cântecul de toacă în cultul ortodox.

„Acest singur instrument muzical folosit în cultul Bisericii este cel care ne trimite cu gândul la crucea lui Hristos. Să medităm la aceste sunete care ies din mâinile dibace ale copiilor şi să ne gândim la cea mai intensă şi profundă perioadă a anului care este perioada Triodului. Chiar dacă suntem în afara perioadei Triodului, în acea perioadă suntem îndemnaţi să luăm aminte, la început de slujbă, la sunetul de toacă. Şi totul se încheie în Vinerea Mare cu sunetul acela, care nu ne face cinste nouă, umanităţii, al cuielor bătute în lemnul Crucii”, a subliniat părintele consilier Emanuel Tăvală.

După acordarea premiilor, fiecare copil prezent a fost răsplătit cu diplomă de participare, cărți de rugăciuni și dulciuri.