Festivalul „Tradiții și obiceiuri din bătrâni“ la Liceul Teologic din Târgu-Jiu

Un articol de: Pr. Doru Marcu - 12 Decembrie 2023

A 11-a ediție a Festivalului „Tradiții și obiceiuri din bătrâni”, organizat de Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu-Jiu, a avut loc luni, 11 decembrie, în parteneriat cu Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”. În calitate de delegat, pr. protoiereu Marian Mărăcine, de la Protopopiatul Târgu-Jiu Nord, a citit mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu.

În deschiderea evenimentului, pr. prof. Ștefan Cristi Vătafu, directorul liceului, a mulțumit cadrelor didactice și elevilor, precum și tuturor celor care s-au implicat în organizare. Tot în deschidere a vorbit și Mariana Ghițulescu, managerul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, gazda evenimentului. Prezentarea festivalului s-a făcut de către prof. Cristina Buzducea, de la Liceul Teologic, împreună cu actorul Tedi Popescu, de la Teatrul „Elvira Godeanu”. 

Festivalul a debutat cu „colindele copilăriei” interpretate de corul Liceului Teologic, sub îndrumarea arhid. prof. dr. Nicușor Daniel Lăzărică. A urmat un moment teatral, intitulat „Moș Nicolae și fetele sărace”, pus în scenă de Trupa de teatru „Teologos” a Liceului Teologic, îndrumați de prof. Mirela Popescu. Corala preoților gorjeni „Nicofonis”, sub îndrumarea arhid. prof. dr. Nicușor Lăzărică, a interpretat colindele. Momentul artistic a fost urmat de sceneta „Plugușorul”, pregătită de elevi sub coordonarea prof. Dumitru Bărăscu și a părintelui prof. Ionuț Pădureanu.

În ultima parte a evenimentului, Corala „Calatio” din Craiova, dirijată de lect. univ. dr. Victor Șapcă, a încântat auditoriul. Evenimentul s-a încheiat cu urarea: „Deschide ușa, creștine!”, interpretată de corurile „Calatio” și „Nicofonis” reunite.