Festivitatea de deschidere a anului şcolar la Seminarul Teologic Dorohoi
Luni, 9 septembrie 2019, la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi - Botoşani, s-a desfăşurat festivitatea de deschidere a anului şcolar.
Evenimentul a debutat cu intonarea imnului de stat al României, după care a fost săvârşită slujba de Te Deum, oficiată de un sobor de preoţi, profesori ai seminarului.
În cuvântul său, părintele prof. Constantin Muha, directorul instituţiei, a precizat că „noul an şcolar a început cu invocarea ajutorului dumnezeiesc, ca să putem trece cu bine peste toate greutăţile. Elevii noştri cresc foarte frumos aici, în cei patru ani de studii. Este o simbioză frumoasă aici, între copiii de la cele două profile din şcoala noastră. Avem şi în acest an proiecte Erasmus care vor presupune din nou schimburi de experienţă cu şcoli din alte ţări. În acest an, la clasa a IX-a Pastorală, vom implementa, cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan, un program de mentorat dedicat seminariilor şi liceelor teologice, avându-i ca beneficiari pe elevii de clasa a IX-a. Câteva cadre didactice din şcoala noastră au participat la cursuri de formare în acest sens şi se vor ocupa de elevii noştri. Este o nouă idee, o nouă formă de apropiere de copii şi de părinţi. Aceasta ne demonstrează că Biserica investeşte în tinerele generaţii care reprezintă viitorul ţării şi al Bisericii”.
Părintele Teodor Cătălin Budacă, participant la cursurile de mentorat, a prezentat câteva detalii despre acest program care „se doreşte a fi un factor diferenţiator pentru şcolile teologice, cu o influenţă decisivă în formarea tinerelor generaţii, într-un mod mai profund şi mai articulat. Programul de mentorat, dezvoltat cu sprijinul ostenitorilor de la Centrul de formare continuă al Arhiepiscopiei Iaşilor şi de la Fundaţia „Varlaam Mitropolitul”, îşi propune să crească nivelul de conştientizare a vocaţiei elevului seminarist şi să-l ajute să ajungă cât mai aproape de împlinirea acestei vocaţii. Programul de mentorat face acest lucru prin îndrumare spre trei direcţii: academică, duhovnicească şi comunitară”.
La festivitate a participat şi Mihaela Huncă, deputat de Botoşani în Parlamentul României, care a precizat că „noi, dascălii, slujim şi la altarul educaţiei. Educaţia nu este uşoară şi cred că nici nu ar trebui să fie uşoară. Educaţia înseamnă sacrificii, eforturi şi trebuie să fie ultima redută împotriva nonvalorii, împotriva mediocrităţii, incompetenţei”.
De asemenea, părintele Georgel Chichioacă a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în care se aminteşte de decizia Sfântului Sinod de a proclama anul 2019 drept Anul omagial al satului românesc. Patriarhul României a prezentat importanţa colaborării dintre Familie, Biserică şi Şcoală, pentru ca elevii de la sate şi oraşe să aibă rezultate şcolare optime. Din partea Poliţiei Române a fost prezent subinspector Corneliu Maxîn, care a dat citire mesajului Poliţiei Române la începutul anului şcolar. De asemenea au participat cadrele didactice, elevii însoţiţi de părinţi, precum şi colaboratori şi ostenitori ai seminarului dorohoian.