Ghid de protecţie a datelor online pentru copii şi profesori

Data: 23 August 2024

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a publicat un „Ghid de protecţie a datelor online pentru părinţii, copii şi profesori” care este disponibil gratuit pe site-ul instituţiei.

Documentul, scrie agenţia news.ro, explică pe larg ce înseamnă date personale, cum pot fi acestea protejate, dar şi care sunt ameninţările dacă acestea sunt accesate de persoane neautorizate.
Numele, adresa de domiciliu a unei persoane, adresa personală de e-mail sau locaţia de pe telefonul mobil sunt date cu caracter personal.  

De asemenea, potrivit ghidului DNSC, există o anumită categorie de date personale care necesită o protecţie suplimentară: datele privind starea de sănătate, amprentele şi conformaţia irisului (sau alte date biometrice), date care pot dezvălui naţionalitatea,  confesiunea religioasă, opiniile politice sau datele genetice.

Părinţii şi profesorii, dar mai ales copiii sunt informaţi cu privire la faptul că datele personale pot fi folosite de infractori pentru a obţine beneficii financiare, pentru a crea identităţi false, documente false etc.  

Ghidul privind siguranţa online atrage atenţia că ameninţările pot apărea de oriunde, însă cel mai frecvent întâlnite locuri sunt jocurile online, reţelele de socializare ori navigarea pe anumite site-uri de internet. De asemenea, profesorilor li se recomandă să nu partajeze informaţii personale despre copii cu persoane străine sau parteneri de proiecte.

„Monitorizarea de către părinţi a activităţii digitale a unui copil ar trebui să fie proporţională şi în conformitate cu vârsta şi cu etapa de dezvoltare în care se află acesta (nu impunem acelaşi nivel de control parental unui adolescent în vârstă de 15 ani, aşa cum am proceda cu un copil de 8-9 ani)”, se arată în documentul citat de news.ro.

Ghidul mai atrage atenţia că „este aproape o imposibilitate tehnică să faci să dispară complet şi definitiv ceva ce ai postat în mediul online”. (O. N.)