Grăsimile favorizează declanşarea diabetului

Data: 16 August 2011

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, nivelurile ridicate de grăsimi în organism afectează modul de funcţionare a două proteine cu rol-cheie în dezvoltarea diabetului. Proteinele FOXA2 şi HNF1A activează o enzimă din pancreas, care, în cazul oamenilor sănătoşi, previne dezvoltarea diabetului. Dacă aceste proteine nu mai funcţionează, enzima este blocată, acest lucru afectând capacitatea celulelor secretoare de insulină din pancreas de a regla nivelurile de zahăr din sânge. În absenţa acestui mecanism, nivelul de zahăr din sânge nu poate fi reglat în mod corespunzător.

Coordonatorul studiului, profesorul Jamey Marth, de la Sanford-Burnham Medical Research Institute din Statele Unite, a declarat că această descoperire poate conduce la conceperea unor metode de prevenire sau chiar de tratare a diabetului. Diabetul de tipul II este asociat mai ales cu obezitatea, sedentarismul şi alimentaţia nesănătoasă, spre deosebire de diabetul de tipul I, insulinodependent, care este o tulburare autoimună.