Hală de procesat legume și fructe la Bihor

Un articol de: Mariana Bahcevan - 12 August 2017

Un grup de tineri bihoreni a înființat în satul Totoreni, comuna Tărcaia, o hală de procesare autorizată, unde preiau şi valorifică legumele şi fructele producătorilor locali din Depresiunea Beiuşului, folosind reţete tradiţionale. „De când am început să colectăm produsele de la săteni, am văzut bucuria lor că nu mai trebuie să meargă la piaţă, să aştepte cu orele cumpărătorii, care vin sau nu vin. Mulţumirile pe care mi le-au dat mă motivează foarte tare. Pentru că este foarte greu pentru o familie de fermier care stă toată ziua în grădină sau în solar, mai ales pe căldurile astea, la 50 de grade, să mai stea şi în piaţă, unde probabil vinde sau nu vinde sau o dă pe mai nimic. Ba, pe lângă asta, i se mai şi strică”, a spus pentru Agerpres Adrian Ciortan, iniţiatorul proiectului.

Din suprafaţa de 250 de metri pătraţi au fost amenajați 100 de metri pătraţi ca spaţiu de procesare, restul urmând să fie dotat ca depozit pentru legume şi fructe, atât pentru stoc, cât şi pentru livrări directe la domiciliu sau la sediul corporaţiilor. Pentru a păstra specificul tradiţional, deşi au dotare pe gaz, din toamnă se vor construi cuptoare şi plite pe lemn, după obținerea aprobărilor din partea Autorităţii Sanitar-Veterinare.