Hramul Mănăstirii Petrova, Maramureș

Un articol de: Pr. Adrian Dobreanu - 30 Iulie 2020

Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramu­reșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” și „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon”, județul Maramureș, cu prilejul hramului paraclisului de la demisolul locașului de cult, 27 iulie. Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramu­reșului și Sătmarului.

În prima parte a cuvântului de învățătură, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a evidențiat tradiția de a rosti și cânta rugăciunea Tatăl nostru în limba română și ucraineană, în cadrul Sfintei Liturghii, apoi a consemnat câteva dintre momentele importante care au marcat viața Sfântului Mare Mucenic Pantelimon.

„Mesajul central al sărbătorii de astăzi poate fi următorul: minunat este Dumnezeu întru Sfinții Săi, Dumnezeul lui Israel, iar fiecare dintre noi avem mucenicia noastră, o cruce mucenicească de purtat, fiindcă Dumnezeu ne trimite, în chip pedagogic, anumite încercări și suferințe pentru a ne putea câștiga mântuirea”, a concluzionat ierarhul.

La final, starețul protos. Agathon a mulțumit ierarhului pentru prezența în mijlocul obștii monahale și i-a dăruit o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Tămăduitor Pantelimon.