Îmbogățire pentru cercetarea teologică din Oltenia
Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova a găzduit miercuri, 11 decembrie, susținerea publică a două teze de doctorat alcătuite de diaconul Ionuț- Cosmin Dincă și de preotul Mihai Gabriel Capșa. Acest eveniment academic a fost prezidat de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.
În cadrul Școlii Doctorale „Sfântul Nicodim” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, diaconul Ionuț-Cosmin Dincă a susținut teza de doctorat „Antropologia Părinților Capadocieni”, sub coordonarea pr. prof. univ. dr. Ion Popescu. Lucrarea cercetează și analizează concepțiile despre om și natura umană în gândirea Sfinților Capadocieni. Comisia de evaluare a fost formată din Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei; conf. univ. dr. Nicolae Turcan, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca; pr. prof. univ. dr. Gheorghe Istodor, Universitatea „Ovidius” din Constanța; pr. conf. univ. dr. George-Adrian Boldișor, Universitatea din Craiova.
În continuare, preotul Mihai Gabriel Capșa a prezentat lucrarea „Noțiuni pentru o trezire a demnității umane. De la neliniștea umană la o civilizație sacră”, sub îndrumarea aceluiași coordonator științific. Teza prezintă învăţătura de credinţă despre demnitatea umană. Comisia a avut următoarea componență: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu; pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad; pr. prof. univ. dr. Gheorghe Istodor; prof. univ. dr. Vasile Cristescu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
După susținerile publice și răspunsurile la întrebările adresate de către membrii comisiei, lucrările celor doi doctoranzi au primit calificativul „Foarte bine”. Autorilor le-a fost conferit titlul științific de doctor în Teologie.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a adresat un cuvânt de apreciere pentru contribuțiile celor doi doctori în Teologie, subliniind importanța cercetării. „Astăzi avem bucuria de a ne îmbogăți cu încă doi doctori în Teologie. Este o zi binecuvântată care subliniază efortul și dăruirea celor implicați în actul de cercetare în formarea teologică ortodoxă românească la cele mai înalte standarde academice. Aceste rezultate ştiinţifice ne îndreptăţesc să credem că școala noastră doctorală este înfloritoare, că parcursul nostru teologic este unul binecuvântat și că temele propuse pentru cercetare sunt de reală actualitate. Această cercetare aduce un folos științific și duhovnicesc deopotrivă. Şi pentru noi, cadrele didactice, aceste lucrări ne oferă o ocazie de pregătire continuă, participând activ la acest proces de cercetare. De aceea, ne bucurăm de fiecare dată că doctoranzii aleg să-și pună contribuţia în slujba cunoașterii teologice printr-o teză de doctorat care îmbogăţeşte patrimoniul Bisericii noastre”, a spus Mitropolitul Olteniei.