În Europa, preţul uleiului de măsline este în creştere
Producţia de măsline din Spania şi Italia, cei mai mari cultivatori din lume, este serios afectată în acest an din cauza secetei şi a unei bacterii care usucă măslinii. Astfel, sudul Spaniei este afectat de mai multe luni de o secetă severă, ce afectează în special Andaluzia, care asigură 45% din producţia ţării, după cum relatează AFP, citată de Mediafax. În faţa riscului unei recolte foarte scăzute în acest an, piaţa a reacţionat, iar cotaţia uleiului de măsline extravirgin a crescut în numai câteva săptămâni de la 2,4 euro pe kilogram la 2,7 euro, potrivit federaţiei spaniole a industriei de profil, Infaoliva. În Italia, măslinii se usucă din cauza unei bacterii care a apărut anul trecut în sudul Italiei, singurul remediu împotriva extinderii fiind arderea arborilor contaminaţi. Producătorii italieni estimează că preţul uleiului de măsline va creşte cu până la 40%, însă dau asigurări consumatorilor că va fi de cea mai bună calitate. În ultimii 20 de ani, producţia de măsline a crescut cu aproape 60% la nivel mondial, avans generat de ţări precum China, Statele Unite, Australia şi Canada, potrivit Consiliului Internaţional al Uleiului. (Oana Nistor)