Încheierea cursurilor pentru gradele clericale în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 19 Septembrie 2024

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a găzduit, la Centrul pastoral diocezan „Cardinal Giovanni Urbani” din Zelarino, de lângă Veneția, în perioada 9-12 septembrie 2024, cursuri pastoral-misionare pentru clericii din eparhiile românești din diaspora Europei în vederea obținerii gradelor clericale.

Ultima zi a evenimentului a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Prea­sfin­țitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhie­reu-­vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în biserica Parohiei „Sfânta Muceniță Lucia” din Veneția, înconjurat de un sobor de clerici din Europa Occidentală.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a subliniat faptul că pregătirea continuă și constantă a unui preot îl ajută să facă față provocărilor societății moderne, să răspundă la numeroasele crize sociale și comunitare, să-și dezvolte abilitățile de comunicare și cooperare, să crească din punct de vedere duhovnicesc și teologic, să se implice în activități sociale și să îmbogățească viața liturgică a parohiei.

La ceremonia oficială de închidere, după sesiunea de examinare, ierarhul a adresat un cuvânt de apreciere la adresa cadrelor didactice ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, prezente la cursurile pentru gradele clericale. În același timp, Preasfinția Sa a încurajat clericii prezenți să continue demersul de obținere a tuturor gradelor clericale, dar și să urmeze cursurile programului de studii masterale „Pastorație și viață liturgică” la Extensia de la Roma a Facultății de Teologie Ortodoxă din București, se arată pe site-ul episcopia-italiei.it.