Incidenţa bolii Alzheimer creşte de la an la an

Data: 01 Martie 2013

„Numărul persoanelor în vârstă de peste 65 de ani a crescut, în România, la 4,4 milioane în 2011, ceea ce reprezintă 20,5% din totalul populaţiei. În acest context, în următoarele decenii, demenţele vor fi principalele provocări pentru durabilitatea sistemelor naţionale de securitate socială şi asistenţă medicală.“

Cu prilejul Conferinţei naţionale „Alzheimer 2013“, desfăşurată în perioada 27 februarie - 2 martie, Alianţa Naţională Alzheimer a prezentat un prim raport cu tema „Accesul pacientului cu tulburări cognitive la un diagnostic şi tratament corect în România“. Raportul reconstituie circuitul pacientului cu tulburări cognitive de la sesizarea simptomatologiei, până la realizarea diagnosticării, cu evaluarea obstacolelor din sistemul medical, analiza cauzelor şi propuneri de remediere a acestora.

„Numărul persoanelor în vârstă de peste 65 de ani a crescut, în România, de la 4,2 milioane în 2008 la 4,4 milioane în 2011, ceea ce reprezintă 20,5% din totalul populaţiei. În acest context, în următoarele decenii, demenţele vor fi principalele provocări pentru durabilitatea sistemelor naţionale de securitate socială şi asistenţă medicală“, a declarat conf. dr. Cătălina Tudose, preşedinta Societăţii Române Alzheimer.

Dr. Cătălina Tudose a precizat că nu există studii epidemiologice privind prevalenţa demenţei în România, evaluări estimative indicând o creştere a numărului de cazuri la aproximativ 350.000, în timp ce, la nivel european, aproximativ 1 milion de persoane suferă de această boală. „Demenţa este o afecţiune gravă nu numai pentru pacienţi, este o povară şi pentru familie, pentru îngrijitori. Potrivit unor studii internaţionale, în fiecare familie în care există un pacient cu această boală sunt implicate, în medie, aproape 4 persoane în îngrijire“, a subliniat dr. Cătălina Tudose.

Preşedinta Societăţii Române Alzheimer a subliniat necesitatea diagnosticării timpurii prin recunoaşterea primelor semne ale bolii, obţinerea unui diagnostic timpuriu, a accesului la tratament, pregătirea îngrijirii şi accesul la servicii, acolo unde acest lucru este posibil.

Totodată, este necesar să se creeze servicii de prim-diagnostic, tip Centrul Memoriei - un proiect de parteneriat între Spitalul „Alexandru Obregia" şi Societatea Română Alzheimer, cu stabilirea unei agende comune în domeniul cercetării bolilor neurodegenerative şi al schimbului de bune practici în domeniu. „Ar trebui să existe un traseu al suferindului cât mai scurt şi mai direct, pentru a se institui cât mai repede tratamentul, iar acest traseu să fie bine cunoscut atât de familie, cât şi de medici. Scopul acestui demers este de a analiza, de a trage concluzii, de a face propuneri concrete şi de a reitera necesitatea realizării unui Plan Naţional pentru Demenţă“, a afirmat specialistul.

La rândul său, prof. dr. Ovidiu Băjenaru a arătat că Alzheimer este o boală neurodegenerativă, demenţa fiind ultima etapă a acesteia. „Trebuie să se prevină ajungerea aici sau să se întârzie, să se identifice factorii de risc care grăbesc evoluţia bolii, cei vasculari şi metabolici“, a subliniat prof. dr. Ovidiu Băjenaru. (Agerpres)