Înfrumusețarea bisericilor și grija pentru bătrâni în Eparhia Caransebeşului

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 16 August 2023

Sfârşitul Postului Adormirii Maicii Domnului a reprezentat o perioadă bogată din punctul de vedere al evenimentelor bisericeşti pentru chiriarhul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian.

În ultima duminică din acest post, 13 august, ierarhul a poposit în Parohia Ciclova Montană, care a sărbătorit cu anticipaţie hramul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, fiind și ziua în care s-au împlinit 240 de ani de la prima târnosire a sfântului lăcaş şi un deceniu de la ultima slujbă de sfinţire. Preasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de binecuvântare a lucrărilor executate la exteriorul sfântului lăcaş în ultima perioadă. Pentru misiunea ce o desfășoară în cadrul comunităţii, părintele paroh Ion Marius Ciublea a fost hirotesit iconom-stavrofor. 

În ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a săvârşit slujba Privegherii şi Prohodul Maicii Domnului în Catedrala Episcopală din Caransebeş, iar în ziua praznicului ierarhul s-a aflat în mijlocul obştii Mănăstirii Teiuş, săvârşind Sfânta Liturghie la Altarul de vară al vetrei monahale. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Preasfinţia Sa a subliniat faptul că fiecare aşezământ bisericesc are menirea de a deveni o nouă „Grădină Ghetsimani”, unde credincioşii pot înălţa rugăciuni lui Dumnezeu şi Maicii Domnului. 

Perioada Postului Adormirii Maicii Domnului a fost prilej de sporire a grijii pastorale pentru persoanele vârstnice, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian vizitându-i, în acest răstimp de pregătire duhovnicească, pe părinții pensionari Vasile Petrica, Ioan Nicola și Puiu Doinel. 

În cadrul vizitei, ierarhul a rostit o rugăciune și a oferit clericilor mai multe daruri, ultimele publicații ale eparhiei, cărți de rugăciune și Noul Testament cu Psalmi, ediție cu litere mari, precum şi distincţii eparhiale. De asemenea, Prea­sfinția Sa l-a cercetat și pe domnul Ioan Gal, în vârstă de 90 de ani, oferindu-i Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, clasa a doua pentru mireni.

Chiriarhul Caransebeşului îi cercetează periodic pe bătrânii din eparhie pentru a-i mângâia sufletește, mai ales în contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice.