Înnoire la parohia românească din Lanciano, Italia

Un articol de: Mirela Roxana Bolohan - 13 Iulie 2022

Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, a săvârșit duminică, 10 iulie, Sfânta Liturghie la Parohia „Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah” din Lanciano, Protopopiatul Abruzzo și Molise, Italia, păstorită de părintele Constantin Bolohan.

Cu această ocazie, ierarhul a sfințit catapeteasma bisericii parohiale și a binecuvântat lucrările de înfrumusețare săvârșite. Consiliul parohial a primit o gramată episcopală, ca recunoaștere pentru eforturile depuse, iar părintele Constantin Bolohan a fost hirotesit iconom. Cuvinte de mulțumire au fost adresate de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan și repre­zen­tanților Arhiepiscopiei Catolice din Lanciano-Ortona, și altor persoane care au sprijinit parohia românească.

Biserica Parohiei Lanciano este monument istoric, datând din anul 1568. A fost reconstruită la începutul anilor 1700 și renovată în jurul anului 2000 cu fonduri europene. Din anul 2013 este încredințată prin contract de comodat Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, pentru Parohia „Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah” din Lanciano.

Înaintea sărbătorii Nașterii Dom­nului din anul 2019 un mic incendiu a avut loc în biserică, fapt care a impus renovarea completă a lăcașului de cult. Cu această ocazie, s-a montat policandru, s-au pus mochete, icoanele catolice au fost înlocuite cu icoane ortodoxe și, lucrul cel mai important, s-a montat catapeteasma, iar apoi s-au pictat icoanele acesteia, iar în luna mai a acestui an au fost primite în dar de la Mitropolia Olteniei moaș­tele Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah, ocrotitorii parohiei.