Înnoire și binecuvântare la biserica din Luncșoara, județul Arad

Un articol de: Protos. Iustin Popovici - 16 Iunie 2020

În Duminica întâi după Rusalii, a Tuturor Sfinților, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit  în mijlocul credincioşilor din Parohia Luncșoara, Protopopiatul Sebiș, județul Arad, pentru a sfinți biserica parohială.

Chiriarhul arădean a fost întâmpinat în fața bisericii Parohiei Luncșoara de părintele Beni Ioja, protopopul Sebișului, de preoții din vecinătate și de credincioşii din sat.  După sosire, Înaltpreasfinţia Sa a binecuvântat lucrările exterioare de reînnoire a bisericii, după care a săvârşit Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte pr. Beni Ioja, protopopul Sebișului, pr. paroh Cătălin Tulcan, arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, și diaconul Aurelian-Iulian Moț.

La momentul cuvenit, chiriarhul arădean a rostit cuvântul de învăţătură despre „Urmarea Mântuitorului” (pe baza pericopelor scripturistice: Evr. cap. 11; Matei cap. 10 și 19), privind ostenelile sfinților spre mărturisirea cre­dinței și exemple pentru toți creștinii. Biserica din ceruri și cea de pe pământ sunt într-o unitate a mărturisirii, asigurată de Cel ce este Capul Bisericii, Însuși Mântuitorul, a explicat Arhiepiscopul Aradului.  

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Trifon Lugojan” al Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime” din Arad, condus de teologul Marinel Roz.

În cadrul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a hirotonit întru preot pe diaconul Aurelian-Iulian Moț pe seama Parohiei Gurahonț, Protopopiatul Sebiș, județul Arad. De asemenea, ierarhul l-a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh Cătălin Tulcan. La final, s-a săvârșit slujba de parastas pentru preotul Viorel Cotocea. Tot duminică, ierarhul a vizitat şi biserica din satul Vojdogi, prilej cu care a sfințit o troiță ridicată pentru eroii satului.