Întâlnirea Internaţională a Tineretului Ortodox – a cincea ediție

Un articol de: Emanuel Pavel Tăvală - 25 August 2018

Întâlnirea Internaţională a Tineretului Ortodox (ITO) din anul 2018 stă să înceapă. Ajunsă la a cincea ediţie, manifestarea devine astfel tradiţie pentru Biserica noastră şi trece un test al timpului atât de necesar. Anul acesta, Sibiul, sediul scaunului mitropolitan al Ardealului, şi-a asumat responsabilitatea organizării acestui eveniment, având în vedere încărcătura deosebită a spaţiului transilvan şi conotaţia Anului Centenar în istoria noastră a românilor şi a Ortodoxiei.

Ediţia din acest an se va desfăşura sub mottoul „Unitate. Credinţă. Neam” şi îşi propune să reunească la Sibiu peste 3.000 de tineri din ţară, din diaspora românească şi din Bisericile ortodoxe surori, care, timp de patru zile, să conştientizeze cât de frumoasă este unitatea în diversitate, dar mai ales cât de frumoasă e credinţa, cât de constructivă e unitatea şi cât de binecuvântat e neamul ortodox.

ITO 2018 se doreşte a fi un prilej de întâlnire, reafirmare, dezbatere și propunere a unei rezoluții a tinerilor ortodocși cu privire la teme de actualitate ce privesc societatea în ansamblu și tinerii, în mod special, cu referire la rolul lor și impactul educației tinerei generații într-o societate sănătoasă, ce crește pe aspirații înalte, investind în tineri. Pentru ca tinerii să îşi spună punctul de vedere şi pentru a fi ascultaţi, temele specifice dezbaterii (în cadrul workshopurilor devenite deja tradiţie) vor fi generale, de actualitate și complementare. Acestea au fost formulate într-un limbaj accesibil, pe două dimensiuni, pentru a da răspuns la două mari întrebări: Ce poate face Biserica pentru tineri?” și Cum pot contribui tinerii pentru o societate mai aproape de Biserică?”.

Prin dezbaterile pe care le-am pregătit şi prin întregul program dorim să oferim tinerilor oportunitatea de a-și exprima și clarifica opiniile și perspectivele cu privire la cum văd relația personală cu Biserica și practicarea credinței: o bucurie reală și o trăire autentică a întâlnirii în și cu Hristos versus practici și rutine dobândite și devenite reflex, la limita între religiozitate și superstiție. Într-o perioadă în care folosirea termenilor moderni a devenit uzuală, iar limbajul specific mediului online este din ce în ce mai folosit pentru a formula mesaje care au ca grup-țintă generațiile Z și Y, tinerii vor trebui să se plieze pe o temă curajos formulată, dar necesară și accesibilă. Nu în ultimul rând, având în vedere faptul că piața liberă pune la dispoziția tuturor cursuri de dezvoltare personală, în care este indusă ideea potrivit căreia omul este măsura suficienței sale, Dumnezeu fiind un concept conex, claustrat, la care omul poate apela alternativ, va fi supusă dezbaterii de la Sibiu şi o temă prin care dorim să sondăm atât nevoia tinerilor de dezvoltare personală (cum o văd și unde apelează), cât și reacția lor cu privire la ideea de a prelua propunerile biblice pentru dezvoltarea omului ca persoană, după chipul și spre asemănarea lui Dumnezeu; rolul dezvoltării personale în dobândirea credinței, ca o stare personală avansată.

În sprijinul tinerilor şi al clarificării unor aspecte legate de vieţuirea lor în societatea de astăzi, dar totuşi în şi prin Biserică, le vom oferi posibilitatea de a asculta două dintre personalităţile cunoscute ale societăţii care pot servi drept model pentru oricare dintre ei şi care le pot oferi răspunsuri pertinente la problemele lor. Este vorba despre conferinţa Unitate. Credinţă. Neam. De 100 de ori România”,la care va fi invitat domnul Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin, sibian mândru de originile sale româneşti ortodoxe din Mărginimea Sibiului, alături de părintele Constantin Necula, atât de îndrăgit de tineri.

Totodată, la această ediţie a ITO dorim să aducem în evidenţă şi partea practică, prin organizarea unor work­shopuri în Muzeul ASTRA, după Sfânta Liturghie din data de 8 septembrie, workshopuri la care tinerii sunt aşteptaţi să ia parte activă la ceea ce înseamnă tradiţia, care începe să fie tot mai mult preţuită şi pentru a cărei reînvieri ne luptăm în cadrul multora dintre comunităţile noastre. Astfel, în atelierele reunite sub genericul Ţăranul român de la război la Marea Unire” şi Satul român în Centenarul Marii Uniri”, tinerii vor avea parte de experienţe unice, intrând în contact cu istoria şi tradiţia, atât de mult cultivată în tinda Bisericii şi, când a fost cazul, protejată sub streaşina Bisericii, dar vor lua parte și la evenimente istorice despre care până acum doar au citit.

ITO 2018 se doreşte a fi o manifestare în cadrul căreia participanţii vor avea posibilitatea de a discuta și conștientiza, din experiența dobândită și din schimbul de idei, că tinerii au un loc aparte în Biserică și că rolul lor este unul extrem de important. Mai mult decât atât, ei, la rândul lor, vor deveni vectori ai acestor idei în grupurile din care fac parte şi în comunitățile din care provin.

Sperăm că v-am convins că evenimentul de la Sibiu merită trăit în direct şi vă asigurăm că, pentru reuşita acestuia, întreaga echipă a făcut tot efortul necesar în ultimul an şi jumătate.