Întâlnirea clericilor din Protopopiatul Șimleu Silvaniei

Un articol de: Arhid. Ionică Torcoș - 19 Mai 2022

La Biserica „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei a avut loc marți, 17 mai, conferința pastoral-misionară semestrială de primăvară a preoților din Protopopiatul Șimleu Silvaniei al Episcopiei Sălajului, în prezența Preasfințitului Părinte Petroniu, chiriarhul locului.

Subiectul tratat de pr. Petru Ardelean, paroh al Parohiei Marin, a fost în acord cu tematica propusă de Sfântul Sinod privind „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”, lucrarea fiind intitulată: „Rugăciunea personală, familială și comunitară ca mijloc de întoarcere la Dumnezeu”.
Prezentarea a fost structurată pe cinci capitole: „Rugăciunea individuală sau personală, smerită și discretă”; „Rugăciunea în familie: im­por­tanța rugăciunii comune a familiei pentru pacea și unitatea acesteia”; „Rugăciunea liturgică în comunitate (parohie, mănăstire): impor­tanța participării cre­din­cioșilor la slujbele bisericești”; „Semne văzute însoțitoare ale rugăciunii: închinarea cu semnul Sfintei Cruci, îngenunchierea, metanii mici și metanii mari” și „Rugăciunile pentru cei vii și pentru cei morți - expresii ale comuniunii de iubire”. După susți­ne­rea prelegerii au avut loc intervenții ale preoților cu privire la această temă.