Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Franța

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 09 Octombrie 2023

Peste 300 de tineri au participat sâmbătă, 7 octombrie, la Întâlnirea Tinerilor Creștini Ortodocși din Franța, denumită „Journée de la Jeunesse Orthodoxe - Ziua Tineretului Ortodox”, eveniment desfășu­rat la Paris. Anul acesta, întrunirea a fost găzduită de comunitatea sârbească din capitala Franței în Catedrala „Sfântul Sava”, fiind inițiată de Adunarea Episcopilor Ortodocși din Franța.

Ziua a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii, săvârșită în limba franceză de un sobor de ierarhi format din: Înaltpreasfințitul Părinte Dimitrios, Mitropolitul grec al Franței; Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale; Înalt­prea­sfințitul Părinte Ignatie, Arhiepiscopul ortodox al Franței din Patriarhia Antiohiei; Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul ortodox sârb al Franței; Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale; și Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Irineu de Réggio. Răspunsurile liturgice au fost oferite de mai multe corale în limbile franceză, greacă, slavonă, română, sârbă și arabă. La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Dimitrios a rostit un cuvânt de învățătură. După Sfânta Liturghie, toți cei prezenți au fost invitați la o masă pregătită de comunitatea gazdă prin bună­voința părintelui paroh Nikola Skrbic și a asociațiilor de tineri din regiunea pariziană.

După-amiază, au fost susținute conferințe pe o temă foarte actuală pentru tineri: „Prezența rețelelor de socializare în viața contemporană”. A urmat o sesiune de dialog în­tre tinerii participanți, conferen­țiari și episcopi, care astfel s-au cunoscut mai bine și au schimbat idei despre viața creștină într-o lume seculară și lipsită tot mai mult de valori morale, dar influențată de rețelele de socializare. A fost un prilej ales de dialog între tineri de origini diferite, dar care s-au născut și trăiesc în aceeași țară. Ziua s-a încheiat cu un concert de muzică bisericească susținut în patru limbi, ne-a transmis Damian Filip, responsabilul Departamentului de comunicare al Asociației Nepsis din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale.