Întrunire a specialiştilor în arta bisericească la Palatul Patriarhiei

Data: 05 Mai 2014

Specialişti în arta bisericească din întreaga ţară participă, în perioada 5-7 mai, la cea de-a doua ediţie a Conferinţei naţionale „Unitate dogmatică şi specific naţional în pictura bisericească“, organizată de Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române, la Palatul Patriarhiei. Tema întrunirii este dedicată artei brâncoveneşti, în contextul Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, dar şi pentru faptul că în arta brâncovenească a existat o puternică amprentă religioasă, care s-a răspândit pe un vast teritoriu. 

Evenimentul a debutat ieri în Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ din Palatul Patriarhiei. În deschidere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, preşedintele Comisiei de pictură bisericească, a rostit cuvântul „Dimensiunea pascală a picturii bisericeşti ortodoxe“.

Prima zi a lucrărilor a cuprins prelegerile susţinute de către prof. Victor Simion, consilier patriarhal - „Consideraţii despre arta brâncovenească“, Ana Dobjanschi - „Icoana brâncovenească - sursă de inspiraţie pentru pictura contemporană“, pr. dr. Gabriel Herea - „Interacţiuni iconice în programele iconografice de la Pătrăuţi şi Hurezi“, pr. prof. univ. dr Ştefan Buchiu - „Probleme dogmatice în iconografia brâncovenească“, Claudiu Moldoveanu - „Un ucenic al lui Constantinos în zona Buzăului“, şi Bogdan Avram - „Arta tiparului şi cartea veche brâncovenească în colecţiile publice ale judeţului Alba“. (I. Buşagă)