Iulie 2022, printre cele mai fierbinți din istorie

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 11 August 2022

Conform datelor Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), agenţie specializată a ONU, citată de AFP, iulie 2022 a fost una dintre cele mai călduroase luni iulie din istoria monitorizărilor meteorologice.

Per total, temperatura a depăşit cu 0,4 grade Celsius valoarea înregistrată în iulie, în perioada de referinţă 1991-2020. „Lumea tocmai a cunoscut una dintre cele mai fierbinţi trei luni iulie înregistrate vreodată. Şi, evident, după cum ştim cu toţii, un val de căldură foarte prelungit şi foarte intens a afectat anumite părţi ale Europei”, a declarat Clare Nullis, purtătoarea de cuvânt a OMM. Ea a subliniat că aceste valuri de căldură urmează să devină mai frecvente, din cauza schimbărilor climatice, cel puţin până în anii 2060.

Potrivit OMM, iulie 2022 nu a fost declarată cea mai călduroasă lună iulie, deoarece în unele regiuni ale lumii s-au înregistrat temperaturi sub medie de-a lungul zonei vestice a Oceanului Indian - de la Cornul Africii până la sud de India, peste o mare parte a Asiei Centrale, precum şi peste cea mai mare parte a Australiei.