Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sf. Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la M-rea Ghighiu; Sf. Ier. Ilie, Simion şi Sava, mitropoliţii Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul; Sf. M. Pasicrat şi Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta (Harţi)
Sfântul Iorest s-a născut în Transilvania, dar a învăţat carte în Moldova, la Mănăstirea Putna. Cu sprijinul domnitorului Moldovei Vasile Lupu şi al Sfântului Mitropolit Varlaam, Ilie Iorest a fost ales mitropolit al Transilvaniei. În această dregătorie a întâmpinat multe necazuri din partea calvinilor, însă el nu a cedat presiunilor acelora. A fost aruncat în temniţă, la Alba Iulia, apoi a fost adus în lanţuri în curtea mitropoliei, unde fiind dezbrăcat de haine a fost bătut cu nuiele. După 9 luni de chinuri a fost eliberat pentru 1.000 de taleri. A căutat ajutor la Vasile Lupu, la Mitropolitul Varlaam, apoi la ţarul Rusiei, răscumpărându-şi libertatea. Reîntors, a fost ales episcop al Huşilor (1656-1657), dar la scurtă vreme a trecut în pace la Domnul. Sfântul Simion Ştefan a ajuns episcop în 1643, după Sfântul Ilie Iorest, şi a întâmpinat multe greutăţi tot de la calvini. El a rămas statornic credinţei ortodoxe tipărind Testamentul cel Nou şi Predosloviile Noului Testament. A murit în 1656. Sfântul Sava Brancovici a fost ales mitropolit al Transilvaniei în 1656, după trecerea la Domnul a Sfântului Simion Ştefan. Râvna lui pentru păstrarea credinţei ortodoxe i-a adus duşmănia şi prigoana calvinilor, care l-au scos din scaun în 1680. S-a mutat la Domnul în 1683.
Astăzi, în Biserica Ortodoxă Română este cinstită Icoana Maicii Domnului Siriaca de la mănăstirea prahoveană Ghighiu. Hotărârea a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii noastre în şedinţa de lucru din 15 februarie 2018. Icoana Maicii Domnului Siriaca, pictată pe lemn de santal, datează din secolul al 16-lea și a fost adusă la Mănăstirea Ghighiu în 1958 de PS Vasile Samaha de Serghiopolis din Patriarhia Antiohiei şi a întregului Orient. De-a lungul timpului, numeroși credincioși care s-au rugat Maicii Domnului aducând cinstire icoanei de la Mănăstirea Ghighiu au mărturisit că au primit ajutor grabnic, vindecări și întărire în credință.