Lactate, fructe şi legume pentru elevi

Data: 07 August 2019

Hotărârea de Guvern prin care se stabileşte bugetul pentru anul şcolar 2019-2020 pentru programul „Laptele şi cornul”, dar şi pentru programul „Fructe şi legume în şcoli” a fost publicată luni în Monitorul Oficial al României. Potrivit actului normativ, Guvernul a alocat 540 de milioane de lei, bani care vor asigura hrana pentru aproape 2 milioane de copii. Suma va fi completată şi cu bani de la Uniunea Europeană, aproximativ 82 de milioane de lei. Produsele care pot fi distribuite preşcolarilor şi elevilor sunt fructe şi legume (mere, pere, struguri de masă, prune, morcov, păstârnac, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, ardei gras, castraveţi proaspeţi); lapte şi produse lactate, respectiv lapte de consum fără adaos de lapte praf (lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT), produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf (iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite); şi produse de panificaţie (corn sau baton din făină integrală; covrigi simpli sau biscuiţi uscaţi din făină integrală fără adaos de zahăr, îndulcitori şi alţi aditivi alimentari). Conform legii, pe parcursul săptămânii, unui preşcolar/elev i se acordă gratuit 2 porţii de fructe şi/sau legume, 2 porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie, cu încadrarea în sumele alocate cu aceste destinaţii.