Lansare de carte și teatru creștin la TNB

Un articol de: Marius Nedelcu - 21 Decembrie 2018

În Sala Media a Teatrului Național București (TNB) a avut loc miercuri, 19 decembrie, un eveniment amplu dedicat comemorării eroilor români, aproape de finalul Anului Centenar. A fost lansat jurnalul de front al preotului militar Gheorghe C. Crețu, participant la Războiul de întregire națională (1916-1918), apărut la Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. La acest moment au vorbit părintele prof. dr. Mihail Săsăujan, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Bucu­reștilor, și scriitorul Tudor Călin Zarojanu, informează TRINITAS TV. În cadrul lansării moderate de Cristina Teleanu a avut loc și un scurt concert de cântece patriotice și tradiționale româ­nești, iar, la final, părintele Ioan Popescu, protoiereu al Protopopiatului Sector 2 Capitală a săvârșit o slujbă de pomenire pentru eroii români din Primul Război Mondial, dar și pentru cei de la Revoluția din 1989.

În continuare, în aceeași sală de la TNB a avut loc punerea în scenă a piesei de teatru „Osânda Cărților”, scrisă de părintele Bogdan Teleanu, slujitor la Biserica „Sfântul Pantelimon”-Foișorul de Foc, și regizată de actrița Simona Pandele. Piesa de teatru ilustrează adevărul că făuritorii Marii Uniri au fost mărturisitorii creștini din temnițele comuniste. „La începutul acestui an ne întrebam cu tinerii de la Biserica «Sfântul Pantelimon» cu ce vom rămâne după Centenarul Marii Uniri. Iată că pe parcurs ne-am dat seama că este foarte important să ne cunoaștem eroii, și nu este suficient să știm doar că cineva din apropierea noastră, sau cunoscut, a fost un erou, ci trebuie mărturisit eroismul ca atare, și noi l-am mărturisit întreit prin evenimentul de astăzi: prin editarea jurnalului de front al pr. Gheorghe C. Crețu, preot în Primul Război Mondial; printr-o piesă de teatru care este pusă în scenă de o trupă de actori profesioniști; și prin cult, prin ceea ce întotdeauna s-a făcut de către Biserică; este vorba de o rezistență prin cult față de dictatură și opresiune”, a spus pr. Bogdan Teleanu

La final, actorii au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Diploma anului omagial și comemorativ 2018, cu medalie. „După un an și jumătate, tot înțeleg lucruri. Și ieri am înțeles următorul lucru, că de fapt închisoare înseamnă analfabetism, satul românesc cu problemele care au fost, comunismul, chiar şi internetul de toate zilele înseamnă o închisoare. Ce vrea «Osânda Cărților» să facă este dincolo de cercul condiționării, al închisorii, să deschidem închisoarea cu cheia credinței, a iubirii și a spir­i­tu­a­li­tății care se află în fiecare dintre noi”, a spus actrița Simona Pandele.