Laptele de bivoliță, mai sărac în colesterol decât cel de vacă

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 11 Iunie 2020

Conținutul de grăsime ridicat situează laptele de bivoliță pe primul loc între celelalte tipuri de lapte. Culoare este albă, are un gust plăcut de lapte gras și o compoziție asemănătoare cu cea a laptelui de oaie. Este alimentul care conține toate substanțele necesare dezvoltării proceselor metabolice din organism, de aceea consumul lui este necesar într-o alimentație rațională. Laptele, în general, acoperă în mare parte nevoile organismului de alimente de origine animală. Datorită armoniei compoziției sale, este indispensabil în hrana copiilor, dar și a adulților. Valoarea nutritivă a unui litru de lapte este echivalentă cu cea a 400 g carne de porc, 750 g carne de vițel, 500 g de pește sau 8-9 ouă.

Laptele de bivoliță are în compo­ziția sa apă, grăsime, proteine, substanță uscată negrasă, cazeină, lactalbumină, lactoglobulină, lactoză, săruri minerale. Un litru de lapte furnizează aproximativ 20% din energia zilnică necesară organismului, precum și o cantitate semnificativă de minerale și vitamine (calciu, fosfor, vitamina B2, vitamina A, vitamina B1, vitamina C, vitamina E, fier). Laptele de bivoliță conține cu 40% mai puțin colesterol decât laptele de vacă și o cantitate mare de fosfolipide care contrabalansează efectele aterogene ale colesterolului. De aceea, este recomandat în mod special bolnavilor de ateroscleroză, celor cu afecțiuni cardiovasculare sau în dislipidemii (creșterea peste valorile normale a „grăsimilor” din sânge).

Cercetările efectuate în timp certifică faptul că laptele de bivoliță ajută la menținerea pH-lui natural al pielii și luptă eficient împotriva îmbătrânirii. De asemenea, este recomandat pentru creșterea apetitului, prevenirea anemiei, îmbu­nătă­țirea sistemului imunitar etc.

Laptele de bivoliță se consumă ca atare sau sub diverse forme: iaurt, creme, preparate culinare, prăjituri etc.

Rețete

Supă cremă de dovleac cu lapte de bivoliță

Ingrediente: 1 kg dovleac, 1 litru lapte, 500 ml apă, sare după gust, 50 g unt, crutoane. Preparare: Se curăță dovleacul de coajă, apoi se pune miezul la fiert în apă cu sare. Când este fiert, se scurge de apă și se pune la răcit, după care se dă prin blender și se amestecă cu laptele de bivoliță fiert în prealabil. Se adaugă untul și zahărul și se servește cu crutoane de pâine.

Înghețată cu fructe și iaurt de bivoliță

Ingrediente: 400 g iaurt de bivoliță, 250 ml lapte, 150 g miere, 100 g vișine, 100 g afine, 100 g căpșuni, 50 g zmeură, un ou crud, un plic zahăr vanilat. Preparare: Se pun toate ingredientele într-un blender și se amestecă până se obține o pastă fină, apoi se toarnă compoziția într-un recipient și se lasă la congelator timp de 12 ore. Pentru a se evita formarea cristalelor de gheață, fructele trebuie să fie congelate, iar celelalte ingrediente ale înghețatei trebuie ținute la rece până în momentul folosirii. Se scoate de la congelator cu zece minute înainte de a fi consumată.