Libertate şi regulă în viaţa cotidiană
A doua conferinţă din cadrul Simpozionului „Serile Filocalice «Dumitru Stăniloae»“ s-a desfăşurat luni, 18 noiembrie, în Aula Magna a Facultăţii de Drept din Universitatea Bucureşti. Invitatul întâlnirii a fost Înaltpreasfinţitul Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, care a dezbătut tema „Libertate şi regulă în viaţa noastră de zi cu zi“.
În cadrul întâlnirii, Înaltpreasfinţia Sa a arătat importanţa libertăţii, care trebuie să se manifeste în relaţia de comuniune a omului cu Dumnezeu. Baza întregii măreţii a chipului lui Dumnezeu în om stă în libertatea lui. „Tema dezbătută aici este una fascinantă aş putea spune şi de actualitate. Libertatea şi regula sunt două noţiuni care exprimă două mari realităţi ale omului în general şi ale creştinului în special, deoarece ne confruntăm cu ele zi de zi şi toată viaţa. Trebuie să ştim care este raportul între regulă şi libertate? Există o complementaritate între acestea două, iar Sfântul Isac Sirul spunea că regula se cuprinde în libertate şi libertatea în regulă. Nu putem să evităm regulile, pentru că dacă nu ţinem o disciplină, o normă, un canon în viaţă, dacă nu respectăm poruncile lui Dumnezeu, în mod sigur nu vom ajunge vreodată la libertate“, a spus Înaltpreasfinţitul Mitropolit Serafim.
„Poruncile sunt date pentru a ne apăra de cădere şi suferinţă“
În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a explicat cum îşi poate trăi omul libertatea unită cu responsabilitatea, fără ca libertatea să se îngusteze. Unită cu responsabilitatea, libertatea sporeşte şi adânceşte viaţa omului în Dumnezeu. „Libertatea se cuprinde în regulă şi numai împlinind regulile şi poruncile lui Dumnezeu suntem cu adevărat oameni liberi. Această libertate este una interioară şi va creşte pe măsură ce împlinim poruncile divine, aşa încât nu vom mai simţi povara regulii. Trebuie să respectăm nu doar regulile sau canoanele bisericeşti, ci şi regulile care ţin în general de viaţa omului, pentru că aceasta este construită din reguli. Dumnezeu a dat primilor oameni Adam şi Eva o regulă, deoarece numai respectând poruncile ne putem manifesta adevărata noastră libertate. Poruncile sunt date tocmai pentru a ne apăra de cădere şi de suferinţă. Suntem chemaţi la libertate şi am fost aduşi la libertate prin jertfa Mântuitorului Iisus Hristos. Tot ceea ce facem trebuie să facem din libertatea noastră lăuntrică, chiar dacă regula o găsim uneori apăsătoare. Observăm că dacă nu ţinem cont de reguli intervine păcatul în viaţa noastră. De aceea trebuie să postim, să ne rugăm, să ne silim şi să facem eforturi pentru a birui păcatul care este iraţional. Toate acestea ţin de o regulă, însă numai respectarea ei ne duce la libertatea desăvârşită“, a subliniat Înaltpreasfinţitul Serafim. La final, participanţii au avut posibilitatea de a adresa întrebări în legătură cu tema dezbătută.
Pe lângă cele şapte conferinţe duhovniceşti, Simpozionul „Serile Filocalice «Dumitru Stăniloae»“ cuprinde anul acesta şi un concert de muzică bizantină, susţinut de Grupul psaltic „Tronos“ al Catedralei patriarhale. Evenimentul va avea loc duminică, de la ora 18:00, în Aula Magna a Facultăţii de Drept.