Liturghie arhierească în biserica veche a Mănăstirii Predeal

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 04 Feb 2024

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhi­episcopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a liturghisit la praznicul Întâmpinării Domnului în vechea biserică a Mănăstirii „Sfântul Nicolae” din Predeal, județul Brașov. ­Ierarhul a sfințit în această zi pictura restaurată din pridvorul acestei biserici monument istoric.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a liturghisit împreună cu un sobor de preoți și diaconi, iar biserica „Adormirea Maicii Domnului” a fost plină de credincioși, dar și de oaspeți, autorități centrale, județene și locale. Răspunsurile liturgice au fost oferite de obștea mănăstirii, informează Mitropolia Ardealului.

În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre praznicul Întâmpinării Domnului și despre modul în care creștinii percep timpul la Sfânta Liturghie.

„Evenimentul pe care îl prăznuim astăzi este pentru noi un moment de prezență a Pruncului Iisus, adus de către mama Sa și de către Dreptul Iosif la templu, pentru ca să se împlinească o rânduială la 40 de zile după naștere. Femeia aducea o jertfă la templu pentru darul pe care Dumnezeu i l-a rânduit și iată că și Mântuitorul împlinește această rânduială. A fost tăiat împrejur, deși nu avea nevoie. S-a botezat în Iordan, pentru că a preluat păcatele întregii omeniri, deși El nu avea nici un păcat, le-a afundat în apa Iordanului, pentru ca apoi să le răstignească pe Cruce. Deci, respectând rânduiala tradițională iudaică, s-a situat în poziția aceasta de a fi acceptat și de a prelua întreaga sarcină grea a omenirii, pentru ca ea să fie apoi răscumpărată - omenirea să fie răscumpărată în fața lui Dumnezeu. Ne imaginăm și noi acum această scenă, această întâmplare. L-au adus pe Prunc la templu ca să aducă această jertfă lui Dumnezeu”, a spus ierarhul.

După Sfânta Liturghie, IPS Părinte Mitropolit Laurențiu a săvârșit slujba de sfințire a picturii din pridvorul bisericii vechi a mănăstirii brașovene. Slujba de sfințire a încununat lucrările de restaurare făcute în ultima perioadă la acest lăcaș de cult. 

În semn de apreciere a activității duhov­nicești și administrative, Înaltpreasfinția Sa a oferit la final stareței așezământului monahal, monahia Spiridona Mihu, Ordinul cultural „Anastasia Șaguna”. De asemenea, a mai oferit diplome de apreciere pentru rasofora Filofteia Trif și pentru sora Elena Lapoviță din obștea mănăstirii.