Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

Un articol de: Mioara Ignat - 14 Iulie 2020

În Duminica a 5-a după Rusalii, Înaltprea­sfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în catedrala cu hramul „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din municipiul Roman.

În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit diacon pe teologul Marius Oancea, pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Roman.

După chinonic, credincioșii au ascultat meditația lirică la Duminica a 5-a după Rusalii, creație a Înalt­preasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în lectura părintelui diacon Alexandru Tecucianu, care a dat citire și cuvântului de învăță­tură al chiriarhului la Duminica a 5-a după Rusalii.

La finalul slujbei, în cuvântul rostit, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat că prin participarea la Sfânta Liturghie aducem mulțumire Bunului Dumnezeu pentru „primirea noastră în universul euharistic și pentru înmulțirea credinței noastre, prin metamorfozare și catharsis“, adăugând: „Vă mulțumesc că sun­teți receptivi și rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne curățe, să ne puri­fice și să ne lumineze, pentru a merge mai departe către mântuire. Îl rugăm să dea înțelepciune celor care conduc țările, popoarele, pentru a lupta cu instabilitatea, nonvaloarea și nonsensul care marchează viața omului contemporan“.

În încheiere, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a mai precizat: „Am ținut să hirotonim un tânăr care s-a hotărât să intre în viața Bisericii. L-am ales să fie hirotonit ca slujitor al catedralei acesteia, pentru a contribui la dinamismul cerut astăzi Bisericii, dar și pentru a se angaja la războiul nevăzut, spre a ține vie Biserica luptătoare, pentru a ajunge în cea triumfătoare, din ceruri“.