MADR pregătește legislația pentru „produsul montan”

Un articol de: Mariana Bahcevan - 19 Decembrie 2015

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pregăteşte legislaţia pentru a introduce calitatea facultativă „produs montan”, a anunţat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, în cadrul unei conferinţe de presă. „Se află în elaborare, în cadrul grupului de lucru de specialişti, o hotărâre privind stabilirea cadrului instituţional al unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului european în ceea ce priveşte menţiunea de calitate facultativă «produs montan» şi un ordin pentru verificarea, atestarea, înregistrarea dreptului de utilizare a menţiunii de calitate facultativă produs montan”, a declarat Achim Irimescu. Pentru introducerea menţiunii de produs montan sunt implicate Agenţia Zonei Montane, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, precum şi celelalte direcţii din cadrul MADR. Ministrul a spus că doreşte o cartografiere a produselor care ar putea beneficia de protejare la nivel european. Achim Irimescu susţine că pentru evitarea inducerii în eroare a consumatorului se doreşte o clarificare a condiţiilor de utilizare a menţiunii de produs montan. Astfel, producţia de lapte şi ouă trebuie realizată în zona montană, iar pentru produsele obţinute din carne, aceasta trebuie să provină de la animale crescute în zonă montană cel puţin două treimi din viaţă. În cazul produselor realizate din animale transhumate, acestea trebuie să petreacă cel puţin un sfert din viaţă pe păşuni din zone montane. La producţia vegetală se poate aplica menţiunea produs montan doar dacă sunt cultivate în zonă montană, iar dacă se utilizează zahăr din afara zonei montane, acesta nu trebuie să deţină o pondere mai mare de 5% din greutatea ingredientului. Ministrul a mai spus că sunt înregistrate 506 produse tradiţionale, din care 213 din zona montană.