„Măiestria lui Ciprian Porumbescu în slujba marilor idei ale timpului său”
Biblioteca Națională a României prezintă expoziția „Măiestria lui Ciprian Porumbescu în slujba marilor idei ale timpului său”, realizată cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la naștere și 140 de la moartea marelui compozitor român, în contextul în care Parlamentul României a adoptat o lege care prevede că 2023 este „Anul cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu”.
Compozitor, violonist, teolog și mare patriot, Ciprian Porumbescu rămâne în istoria muzicii românești pentru muzicalitatea aparte a lucrărilor sale ce au ca teme folclorul autentic românesc, precum și tematici patriotice. Este recunoscut pentru opera care l-a consacrat, „Balada pentru vioară și orchestră”, dar și pentru „Crai nou” - prima operetă scrisă de un compozitor român. De asemenea, a compus muzica pentru celebrul cântec patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire” şi imnul „Trei culori”. Multe dintre partituri pot fi văzute în cadrul expoziției „Măiestria lui Ciprian Porumbescu în slujba marilor idei ale timpului său”, de la Biblioteca Națională a României.
Curatorul expoziției, Raluca Bucinschi, a menționat că „multe partituri sunt expuse în premieră și este o șansă unică de a le vedea. Ciprian Porumbescu, chiar dacă a avut o viață extrem de scurtă, a reușit să atingă cu câte o lucrare, două, toate genurile și subliniez că este creatorul operetei naționale prin Crai nou. Avem partitura imnului Albaniei, care este scris după celebrul cântec patriotic Pe-al nostru steag e scris Unire. Partitura expusă este pentru cor mixt, soprano, alto, tenor, bas. Avem și psalmii și Axionul aranjate de George Onciu la Suceava în 1933. Pe lângă aceste partituri veți putea vedea și partitura Baladei, pentru violoncel, chitară și pian”.
Biblioteca Națională a României vă invită să descoperiți expoziția dedicată lui Ciprian Porumbescu până la sfârșitul acestui an, de luni până vineri, de la 8:00 la 20:00, iar sâmbăta de la 9:00 la 18:00. Totodată, în Sala Multimedia aveți ocazia să ascultați compozițiile lui Ciprian Porumbescu din înregistrări foarte vechi, dar puteți și să vedeți filmul dedicat marelui compozitor român, care îl are în rol principal pe Vlad Rădescu. (A. D.)