Mănăstirea Caraiman, popas odihnitor la umbra Crucii Eroilor Neamului

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 18 Septembrie 2020

Brazi falnici seculari înconjoară protector poiana luminoasă de sub Jepi, unde pelerini din toate colțurile țării își pleacă genunchii la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” - Caraiman din Bușteni, județul Prahova, pentru a primi binecuvântarea Maicii Domnului. Aici, trecătorul grăbit și prins în tumultul gândurilor cotidiene descoperă un colț de liniște, își limpezește mintea prin rugăciune, privirea însetată o potolește cu frumusețile naturii, iar sufletul îl hrănește cu sfaturile părinților duhovnicești.

Prin poziționarea pe colina străjuită de Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman din vecinătatea șoselei ce leagă Brașovul de municipiul de reședință al județului Prahova, așezământul monahal ­veghează asupra tuturor pelerinilor care circulă pe această rută. Oamenii se simt ocrotiți de rugile Maicii Domnului și de Sfânta Cruce, ­adevărat izvor de putere spirituală în evlavia creștinilor ortodocși.

În 2008, schitul de la poalele Masivului Bucegi a fost ridicat la rang de mănăstire, iar aici a început construirea unui adevărat complex. În vara anului 2012, Preafericitul Părinte Daniel, ­Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfințit paraclisul cu hramurile „Schimbarea la Față” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și a binecuvântat lucrările realizate la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” din incinta mănăstirii.

Biserica mare a mănăstirii a fost târnosită în anul 2014, de praznicul Înălțării Sfintei Cruci, de către Patriarhul României împreună cu un impresionant sobor de ierarhi. Odată cu târnosirea, sfântul locaș a primit și un al doilea hram, „Învierea Domnului”, pentru a arăta legătura dintre Sfânta Cruce și Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. În apropierea bisericii noi se află mormântul părintelui Gherontie Puiu, proinstarețul și ctitorul Mănăstirii Caraiman, trecut la Domnul în 2014, la vârsta de 81 de ani. În prezent, obştea aşezământului străjuit de Crucea Eroilor Neamului este condusă de arhim. David Petrovici, stareţ al Mănăstirii Caraiman şi exarh pentru zona de munte a Arhiepiscopiei Bucureştilor.