Maramureşul, pregătit de sărbători

Data: 24 Noiembrie 2015

Aproape jumătate din locurile de cazare din cele peste 440 de pensiuni rurale din judeţul Maramureş sunt deja ocupate, majoritatea turiştilor care şi-au făcut rezervare pentru a petrece Crăciunul aici provenind din sudul ţării sau de peste hotare. Turiştii sunt invitaţi în noaptea de ajun la biserică, vor primi colindători sau vor merge cu colinda prin sat şi vor servi bucate tradiţionale. Totodată, în intervalul 14-20 decembrie 2015, în Baia Mare se va derula cea de-a şaptea ediţie a „Crăciunului în Maramureş”.

Turiştii români şi străini sunt aşteptaţi să-şi petreacă sărbătoarea Crăciunului în judeţul Maramureş, în cele peste 440 de pensiuni rurale. Potrivit preşedintelui ANTREC Maramureş, Victoria Berbecaru, peste 40% din locurile disponibile sunt deja ocupate, majoritatea turiştilor români provenind din sudul ţării, Banat şi Dobrogea. „Cel puţin 440 de pensiuni şi moteluri rurale au intrat deja în febra pregătirilor de Crăciun pentru a primi turiştii. Din estimările noastre, mai bine de 40% din locuri au fost deja rezervate, iar în următoarele trei săptămâni gradul de ocupare ar putea ajunge la 90%. Majoritatea turiştilor care şi-au rezervat locurile provin din sudul ţării, Banat şi Dobrogea, însă sunt şi numeroşi străini care aleg ca destinaţie de vacanţă Maramureş, atât pentru Crăciun, cât şi pentru Anul Nou”, a afirmat preşedintele ANTREC Maramureş, citat de Agerpres. Turiştii care vor petrece sărbătoarea Naşterii Domnului la pensiunile rurale vor avea parte de mâncăruri tradiţionale, vor primi colindători sau vor merge la colindat împreună cu gazdele pensiunii. Totodată, din experienţa anilor trecuţi s-a constatat că atât românii, cât şi turiştii străini doresc să petreacă sărbătoarea Naşterii Domnului în biserică, să o întâmpine respectând tradiţiile strămoşeşti: să meargă la colindat şi să primească la rândul lor colindători, să participe, alături de întreaga suflare a satului, la slujba din ajunul Crăciunului.
Gazdele vor pune pe masă bucate de post în ajun şi preparate tradiţionale specifice acestei perioade. „De regulă, turiştii ne precizează din timp dacă doresc mâncare de post sau mâncare obişnuită. Turiştii caută pe timpul şederii în sat să consume doar preparate tradiţionale şi pe cât posibil gazdele satisfac aceste cerinţe. Partea bună e că mai toţi proprietarii pensiunilor, gospodari fiind, au în propria ogradă cele necesare unei mese tradiţionale. Ştiu că nu vor lipsi de pe masă preparatele de porc, cozonacii, piftia, sarmalele cu cârnaţi afumaţi, toba, caltaboşii, vinul de casă şi nelipsita pălincă”, a precizat Victoria Berbecaru.
O zi hotelieră pe durata sărbătorii Crăciunului poate costa între 80 şi 120 de lei, preţurile sunt negociabile, iar deţinătorii cardului Maramureş Pass, eliberat de Oficiul de turism din partea CJ Maramureş, primesc o reducere între 5% şi 10%.
Tot în judeţul Maramureş, în perioada 14-20 decembrie, vor avea loc manifestările celei de-a șaptea ediții a „Crăciunului în Maramureş”. Cu această ocazie vor avea loc, în diverse locuri din Baia Mare, expoziții, vernisaje, activități culturale, precum şi concerte de colinde susţinute de artişti consacraţi sau ansambluri de copii. La Muzeul Satului din Baia Mare, în 19 decembrie, se va reconstitui o autentică zi de ajun, cu tăiatul porcului, gătitul bucatelor tradiționale, colindatul și uratul pe ulițele satului. Ca în fiecare an, vor fi reprezentate toate zonele etnofolclorice din Maramureș, primăriile participante fiind: Borșa, Băița de Sub Codru, Botiza, Groșii Țibleșului, Rona de Sus și Valea Chioarului.
Manifestările se vor încheia în 20 decembrie, când Ansamblul Folcloric Național Transilvania va susține un concert de colinde la Catedrala Episcopală `Sfânta Treime~ din Baia Mare.