Mărturii despre un mare pianist la Festivalul „I love Lipatti”

Data: 23 Martie 2021

Cea de-a V-a ediție a Festivalului „I love Lipatti” s-a derulat online, timp de trei zile, în perioada 19-21 martie, și a oferit publicului concerte, filme și documente mărturie despre personalitatea și talentul marelui pianist și compozitor român Dinu Lipatti. Prin astfel de evenimente, Casa Artelor Dinu Lipatti, gazda festivalului, promovează cultura și valorile românești.

Festivalul „I love Lipatti” din această lună a marcat împlinirea a 104 ani de la nașterea artistului. În afară de concerte, publicul a avut ocazia să descopere mărturii ale celor care l-au admirat, iubit și prețuit pe cel mai mare pianist român al tuturor timpurilor, Dinu Lipatti. Festivalul a avut un program amplu, în care ritmurile de pian s-au îmbinat cu fotografiile de colecție și filmele despre viața și talentul lui. 

Unul dintre filmele difuzate, ­intitulat ,,Dinu Lipatti, muzică și geniu”, este o producție TRINITAS TV, realizată de Mihaela Poenaru, şi urmărește parcursul vieții pianistului, de la casa în care s-a născut de pe strada Grigorescu la cea din Povernei și casa de pe Lascăr Catargiu, până în Elveția. Dinu Lipatti a plecat în timpul războiului în această ţară, unde a hotărât să rămână după ce a descoperit că este bolnav şi a urmat un tratament. Nu s-a mai întors, a rămas acolo până la sfârșitul vieții. 

Pe parcursul celor trei zile de festival, au fost prezentate interviurile Casei Lipatti, cu personali­tăți ale lumii culturale românești și internaţionale, care au oferit mărturii despre muzicianul român. Printre aceștia se numără: Violeta Dinescu (compozitor și profesor), Carmen Cârneci (compozitor), ­Doina Rotaru (compozitor), Ion Bogdan Ștefă­nescu (flautist și profesor).

Festivalul s-a încheiat cu recitalul „Integrala compozițiilor pentru pian solo” de Dinu Lipatti, în interpretarea pianistului Viniciu Moroianu. Integrala include com­po­zițiile pentru pian solo de la ­Ciclul „Din compozițiile micului Dinu” până la lucrările de maturitate, Marea „Fantezie op. 8”, compusă în anul 1940. Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti și inițiatoarea Festivalului „I love Lipatti” consideră că una dintre cele mai puternice arme este arta, iar poporul român se distinge prin oamenii de valoare pe care îi are, printre care se numără și Dinu Lipatti. Dacă nu ați reușit să vizionați filmele și concertele din cadrul festivalului, le puteţi urmări pe canalul de YouTube - Casa Artelor Dinu Lipatti. (A. D.)