Merele atacă smalţul dinţilor
Un studiu recent realizat în Marea Britanie arată că merele pot fi de patru ori mai dăunătoare pentru dantură decât băuturile carbogazoase. Cercetătorii au analizat posibile legături dintre smalţul dinţilor (stratul de 2 milimetri care acoperă dinţii şi dentina, principala structură de susţinere a dintelui situată sub smalţ) şi dieta alimentară. Astfel, persoanele care mănâncă regulat mere prezintă cu 3,7 ori mai multe probabilităţi de a suferi distrugeri ale dentinei. Sucul de fructe creşte de patru ori riscul de distrugere a smalţului de lângă gingii. În plus, unele mere conţin echivalentul a până la patru linguriţe de zahăr, fapt care contribuie la creşterea nivelului de aciditate în gură. Totuşi, cercetătorii britanici nu recomandă renunţarea la consumul de mere, ci consumarea lor în asociere cu lapte sau brânză, pentru că ambele conţin calciu, care neutralizează acizii. O altă soluţie ar fi apa băută după consumul de fructe. Totodată, sucurile de fructe pot fi băute cu paiul, pentru a proteja dinţii. Potrivit specialiştilor, spălarea dinţilor înainte de consumul de alimente acide poate fi o soluţie, pentru că ajută la crearea unei bariere între hrană şi dinţi.