Ministerul Educaţiei, amendat pentru discriminare în acordarea burselor

Data: 18 Noiembrie 2022

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a sancţionat Ministerul Educației cu o amendă în cuantum de 10.000 de lei în urma ordinului de ministru prin care au fost eliminate bursele „de mediu rural”, acordate elevilor „care învață într-o unitate școlară aflată într-o altă localitate decât cea de domiciliu”. 

„Fapta Ministerului Educației Naționale prin care a eliminat acordarea bursei de ajutor social elevilor care învață într-o unitate școlară aflată într-o altă localitate, decât cea de domiciliu, constituie faptă de discriminare potrivit art. 1 alin. (2) lit. e., art. 2 alin. (1), alin. (3), art. 10 lit. h, art. 11 alin. (1). Se sancționează cu amendă contra­vențională, în cuantum de 10.000 de lei, Ministerul Educației Națio­nale, se stabilește un termen de monitorizare de 6 luni pentru eliminarea faptei de discriminare”, a anunțat CNCD, într-un comunicat citat de Agerpres.

După decizia CNCD, asociaţii ale elevilor din mai multe judeţe (Constanţa, Bacău, Vâlcea, Timiş, Maramureş şi Bucureşti - Ilfov) au solicitat Ligiei Deca să revoce Ordinul nr. 5.379/7.09.2022. Documentul „a fost publicat peste noapte, din pix, fără a fi publicat vreun proiect pe site-ul Ministerului, fiind astfel încălcate în mod flagrant principiile transparenței decizionale prevăzute de Legea 52/2003. Salutăm decizia CNCD de a se autosesiza în cazul burselor și de a amenda Ministerul Educației. În contextul deciziei CNCD, solicităm ferm ministrului educației Ligia Deca să nu conteste sancțiunea ­CNCD, să recunoască public faptul că ordinul a fost nelegal, să nu mai apere greșelile fostului ministru Sorin Cîmpeanu și să revoce ordinul”, au transmis elevii, într-un comunicat. (O. N.)