Misiunea Bisericii pentru semenii aflați în suferință

Data: 08 Octombrie 2024

Simpozionul Internaţional de Teologie Pastorația și îngrijirea bolnavilor - misiune și slujire a semenilor, organizat de Patriarhia Română, prin Sectorul teologic-educaţional, în cooperare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, reprezintă un eveniment semnificativ în cadrul manifestărilor prilejuite de Anul omagial al pasto­rației și îngrijirii bolnavilor.

Acest simpozion se desfășoară în perioada 7-11 octombrie 2024 la Palatul Patriarhiei din București și reunește reprezentanți ai institu­țiilor de stat, ierarhi, preoți, profesori și specialiști din țară și din străinătate.

Lucrările simpozionului sunt structurate în cinci secțiuni:

1. Forme ale pastorației și îngrijirii bolnavilor în Sfânta Scriptură;

2. Lucrarea pastorală a Bisericii și a slujitorilor ei pentru îngrijirea bolnavilor;

3. Lucrarea social-filantropică și medicală a Bisericii Ortodoxe Române;

4. Realități și provocări actuale privind pastorația și îngrijirea bolnavilor;

5. Rolul credinței în actul terapeutic.

În fiecare an adâncim duhov­nicește, teologic și faptic una dintre temele pe care Biserica le consideră prioritare în pastorație. Dacă anul trecut, în centrul preocupărilor noastre misionare și cultural-sociale a fost pastorația persoanelor vârstnice, este firesc ca anul acesta să continuăm lucrarea aceasta, aprofundând tot mai mult, în cuvânt și faptă, pastorația bolnavilor, avându-se în vedere necesitatea unei intensificări a îngrijirii celor aflați în sufe­rință sufletească și trupească.

Într-o lume în care omul se închide tot mai mult în propria lui individualitate, văzându-se doar pe el și nevoile lui, Biserica se roagă pentru întreaga umanitate și în mod deosebit pentru cei ce suferă.

Creștinismul, ca religie a iubirii, cu o aplecare deosebită mai ales față de bolnavi, săraci și orfani, potrivit îndemnului Mântuitorului: „Întrucât ați făcut unuia dintr-acești frați ai Mei, prea mici, Mie Mi-ați făcut” (Matei 25, 40), a concretizat iubirea milostivă în forme dintre cele mai vizibile. Mărturia manifestării iubirii dintre creștini, ca semn al recunoașterii ucenicilor Domnului: „Întru aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei, dacă veți avea dragoste unii față de alții” (Ioan 13, 35), a îmbrăcat, de-a lungul secolelor, forme tot mai adaptate nevoilor vremii: de la Vasiliada Sfântului Ierarh Vasile al Cezareei Capadociei în secolul al IV-lea și până la centrele social-filantropice de azi, întemeiate, de asemenea, de Biserică.

Slujirea sacerdotală a cuprins dintotdeauna și datoria clericilor de a se îngriji de cei bolnavi, ca o împlinire a poruncii Domnului Iisus Hristos dată ucenicilor Săi trimiși la propovăduire: „Tămăduiți pe cei neputincioși, înviați pe cei morți, curățiți pe cei leproși, pe demoni scoateți-i; în dar ați luat, în dar să dați” (Matei 10, 8). Slujitorii Bisericii au misiunea de a prelungi în spațiu și timp lucrarea Domnului Iisus Hristos: „Și Iisus străbătea toate cetățile și satele, învățând în sinagogile lor; propovăduind Evanghelia Împărăției și vindecând toată boala și toată neputința în popor” (Matei 9, 35). De fapt, vedem că Dumnezeu dorește să vindece omul în integralitatea ființei sale, primirea învățăturii fiind ea însăși condiție pentru vindecare, iar din Sfânta Scriptură înțelegem limpede că vindecarea trupului este semnul unei vindecări mult mai profunde, care este iertarea păcatelor: „Ca să știți că putere are Fiul Omului a ierta păcatele pe pământ, a zis slăbănogului: Zic ție: Scoală-te, ia-ți patul tău și mergi la casa ta. Și s-a sculat îndată și, luându-și patul, a ieșit înaintea tuturor, încât erau toți uimiți și slăveau pe Dumnezeu, zicând: Asemenea lucruri n-am văzut niciodată (Marcu 2, 10-12). Biserica, primind porunca tămăduirii și a îngrijirii bolnavilor de la Domnul Iisus Hristos, se străduiește să o îndeplinească având grijă de cei aflați în suferință și însoțindu-i cu rugăciunea ei, cerând ajutorul lui Hristos, Doctorul sufletelor și trupurilor.

Când boala a devenit parte integrantă a vieții, suferința nu poate fi deplin înlăturată, însă este de datoria noastră să ne îngrijim de semenii care sunt suferinzi.

Pastorația și îngrijirea bolnavilor în societatea contemporană se confruntă cu o serie de dificultăți, la care trebuie să găsim soluții adecvate. Bătrânețea, care, desigur, nu este echivalentă bolii, este însă o perioadă a vieții în care fragilitatea trupului îl expune pe vârstnic suferințelor fizice, iar acestea îl fac pe bolnav de foarte multe ori, mai ales în lipsa îndrumării duhovnicești potrivite, să se însingureze și să-și acutizeze starea, neînțelegând că suferința trupească îndeamnă și la căutarea sănătății spirituale. Bolnavul are nevoie, pe lângă îngrijirea medicală corespunzătoare, optimă, și de o alinare sufletească pe măsură, ce nu poate fi înlocuită de nici un tratament medical. Sprijinul emoțional, compasiunea, înțelegerea și comunicarea eficientă între bolnav, familia acestuia și personalul medical sunt condițiile principale pentru a spori vindecarea celor suferinzi. Ceea ce astăzi oferă tot mai puțin familia și instituțiile statului trebuie oferit de slujitorii Bisericii, deoarece vindecarea sufletului facilitează vindecarea trupului.

Desigur, pe lângă pastoraţia și îngrijirea bolnavilor, Biserica Ortodoxă Română face deja eforturi importante pentru ajutorarea vârstnicilor, prin diverse centre sociale, acțiuni şi programe filantropice. De pildă, în București, în cadrul Centrului de îngrijiri paliative Sfântul Nectarie, anual, aproximativ 400 de bolnavi și vârstnici primesc găzduire și îngrijire de specialitate. Suntem încredințați că această lucrare misionară a Bisericii va spori în toată țara, prin acțiuni multiple de ajutorare a celor aflați în suferință. În anul precedent, la nivelul Patriarhiei Române, pentru această categorie de beneficiari, și-au desfășurat activitatea 58 de centre de zi, 54 de așezăminte rezidențiale, 46 de servicii de îngrijire la domiciliu și 13 servicii de îngrijiri socio-medicale la domiciliu. Pe lângă aceste in­sti­tuții, menționăm și cele 65 de birouri de asistență socială, 148 de cantine sociale și servicii tip masă la domiciliu care au ca beneficiari majoritari persoanele vârstnice. Astfel, în anul 2023, Biserica noastră a sprijinit 74.568 de vârstnici din așezămintele de protecție socială bisericești, din centrele sociale de tranzit şi adăposturi de noapte, bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonați de familie şi care prezentau grave probleme de sănătate. Dintre aceștia, aproximativ 10.000 de persoane au beneficiat de ajutor din partea celor 25 de organizații membre ale Fede­rației Filantropia.

În contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice, în data de 11 aprilie 2023, a fost semnat Protocolul de colaborare în domeniul incluziunii și asistenței sociale între Patriarhia Română și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, cu scopul intensificării cooperării în domeniul social, atât în ceea ce privește îngrijirea de lungă durată, cât și celelalte programe și proiecte sociale care vizează toate categoriile sociale dezavantajate.

Zilnic, prin cele peste 11.000 de parohii din mediul rural și urban, unde slujesc aproape 14.000 de preoți, se oferă persoanelor vulnerabile din comunități sprijin sufletesc și sprijin material, constând în pachete cu hrană, lemne, plata facturilor, transport la spital sau cabinete medicale, achiziționarea de medicamente.

Între campaniile cele mai importante derulate la nivel național, amintim: campania „Sănătate pentru sate”, prin care medici creștini ortodocși se deplasează în zonele rurale și oferă consultații gratuite mai ales persoanelor vârstnice, având până în acest moment peste 13.474 de beneficiari; campania „Donează sânge, salvează o viață!” în cei 10 ani de la inițiere a înregistrat ca rezultat recoltarea a peste 24.000 de litri de sânge, cu ajutorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale și programul de telemedicină (screening și diagnosticare) implementat de mai multe orga­nizații membre ale Federației Filantropia, prin care se asigură servicii de medicină pacienților preponderent vârstnici, care nu au posibilitatea fizică sau capacitatea financiară de a accede la consultații de specialitate.

Felicităm pe organizatori şi binecuvântăm pe toţi participanţii la Simpozionul Internațional de Teologie Pastorația și îngrijirea bolnavilor - misiune și slujire a semenilor, cu speranţa că acest eveniment academic va contribui la conștientizarea faptului că sănătatea este un dar de la Dumnezeu, nu un drept, iar acest dar trebuie păzit, îngrijit și sfințit.

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Mesaj transmis cu prilejul Simpozionului Internațional de Teologie „Pastorația și îngrijirea bolnavilor - misiune și slujire a semenilor” (7-11 octombrie 2024, Palatul Patriarhiei din București).