Manifestările culturale şi duhovniceşti dedicate sărbătorii Sfântului Ierarh Andrei Şaguna au început în această săptămână prin conferinţele preoţeşti de toamnă de la Sibiu şi Braşov. Întâlnirile
Simpozion Internațional de Teologie la București
Palatul Patriarhiei a găzduit astăzi, 8 octombrie, sesiunea festivă de deschidere a Simpozionului Internațional de Teologie, cu tema „Pastorația și îngrijirea bolnavilor - misiune și slujire a semenilor”. Evenimentul științific reunește în Capitală pe durata acestei săptămâni profesori universitari din țară și din străinătate, precum și specialiști în domeniul medical, care vor aborda teme ce privesc lucrarea pastorală a Bisericii pentru îngrijirea bolnavilor, realități și provocări privind îngrijirea acestora, precum și rolul credinței în actul terapeutic.
La sesiunea festivă a lucrărilor Simpozionului Internațional de Teologie au fost prezenți marți oficialități de stat, reprezentanți ai Academiei Române și ai Universității din București, care au transmis mesaje din partea instituțiilor de care aparțin.
În deschidere, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, moderatorul sesiunii, a citit cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel transmis cu acest prilej, intitulat „Misiunea Bisericii pentru semenii aflați în suferință”.
A urmat prof. dr. Gigel Paraschiv, secretar de stat pentru învățământul superior, care a prezentat mesajul ministrului educației, lect. dr. Ligia Deca: „Este o deosebită onoare să vă adresez câteva gânduri în deschiderea Simpozionului Internațional de Teologie, cu tema «Pastorația și îngrijirea bolnavilor - misiune și slujire a semenilor», dimensiune esențială a misiunii creștine, care reflectă valori fundamentale ale creștinismului: întrajutorarea, iubirea aproapelui, sprijinirea celui aflat în suferință. Într-o lume marcată de profunde schimbări, semenii noștri, confruntați cu boală și singurătate, au nevoie de îngrijirea și sprijinul din partea celor ce sunt în putere, în capacitatea lor deplină și pot oferi din disponibilitatea lor celor aflați în suferință. De asemenea, devine un imperativ implicarea instituțională pentru a oferi diferite tipuri de servicii, de îngrijire și servicii medicale, tot mai necesare în contextul medical tot mai agravat. (…) Doresc să vă felicit pentru inițiativa organizării acestui simpozion internațional, care s-a remarcat ca o prezență constantă în ultimii ani, un eveniment științific apreciat și vă asigur de întreaga noastră disponibilitate de colaborare”.
„Pacienții au nevoie de îngrijire și de alinare sufletească”
De asemenea, un mesaj a fost rostit și de prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul sănătății, care a arătat nevoia de a intensifica compasiunea și empatia în demersul de îngrijire a bolnavilor.
„Trebuie să înțelegem că întrucât corpul medical este răspunzător de îngrijirea și alinarea trupească a pacienților, într-o măsură cel puțin la fel de importantă, pacienții au nevoie de îngrijire și de alinare sufletească, care în mod evident este oferită de preoții care slujesc în spitale și nu numai. Ne bucurăm că în cadrul acordului dintre Ministerul Sănătății și Patriarhia Română am reușit să îmbunătățim condițiile de viață ale preoților care slujesc în spitalele din România. (…) Comunicarea este foarte importantă. De multe ori sunt în proporție insuficientă empatia și compasiunea, care trebuie să se traducă în comunicarea ulterioară, pentru că, atunci când comunicarea are la bază empatia, aceasta este sinceră, ajunge la beneficiar și foarte multe dintre problemele care apar, precum neliniștea și lipsa de încredere în sistemul de sănătate sau în medici, pot să fie depășite dacă învățăm ce înseamnă compasiunea și dragostea pentru oameni”.
„Valori pe care Biserica le promovează în beneficiul comunității”
Academia Română a fost reprezentată de acad. Ioan Dumitrache, secretarul general al celui mai înalt for de cultură și știință din țara noastră, care a apreciat efortul Bisericii în lucrarea pastoral-misionară a îngrijirii și pastorației bolnavilor. „Biserica, prin înaltul său grad de încredere de care se bucură în rândul populației, joacă un rol esențial în sprijinul cetățenilor cu grave probleme sociale și economice, probleme de sănătate și de adaptare la cerințele societății moderne. Încrederea în viitor, dragostea pentru semeni și speranța pentru o viață mai bună sunt valori pe care Biserica le promovează cu succes în beneficiul comunității, cu rezultate remarcabile. (…) Educația și sănătatea unui popor reprezintă factorii determinanți ai evoluției societății, asigurării cadrului optim de dezvoltare personală a cetățenilor într-un context global. (…) Promovarea credinței, a înțelegerii rolului deosebit pe care îl are în dezvoltarea societății, ajutorarea și susținerea celor aflați în situații dificile ar trebui să reprezinte preocuparea tuturor instituțiilor statului, nu numai a Bisericii. Apreciez în mod deosebit efortul organizării unui asemenea simpozion cu totul special. Tematica vizează în mod deosebit sănătatea și starea spirituală a omului”.
Aprecierile și suportul Universității din București
Ultimul mesaj transmis în cadrul sesiunii festive a fost al prof. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București. „Facultățile și instituțiile sociale menționate în celelalte mesaje contribuie cu resurse importante și de neprețuit la realizarea acestor obiective. Ca sociolog și ca rector salut cu mare bucurie contribuția majoră a Bisericii Ortodoxe Române și a instituțiilor sale la protecția persoanelor aflate în suferință și viziunea de angajare pe care conducerea Bisericii Ortodoxe Române a dovedit-o și prin acest simpozion, și prin proiectele actuale, iar pentru acestea transmit aprecierile mele și suportul Universității din București. Felicit sincer organizatorii pentru acest eveniment și doresc succes tuturor celor care vor avea prezentări”, a spus prof. dr. Marian Preda.
În încheiere, cei prezenți au vizionat și filmul documentar „Drumul Tămăduirii”, realizat de TRINITAS TV.
La final, pr. prof. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale, a mulțumit celor care au transmis mesaje de felicitare, precum și invitaților și participanților.
Simpozionul Internațional de Teologie este organizat de Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale şi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.
Citiţi şi: Primele sesiuni de lucru ale simpozionului dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor
Distincții pentru participanții la Simpozionul Internațional de Teologie din Capitală