Mitropolitul Ioan Zizioulas a fost înmormântat la Atena

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 07 Feb 2023

Vrednicul de pomenire Mitropolit Ioan Zizioulas al Pergamului, unul dintre cei mai de seamă teologi ortodocşi greci ai secolului 20, a trecut la Domnul în ziua de 2 februarie 2023, la venerabila vârstă de 92 de ani. Patriarhul României a transmis un mesaj de condoleanţe Sanctităţii Sale Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului - Noua Romă şi Patriarh Ecumenic, sub a cărui ascultare canonică se află scaunul apostolic al Pergamului. Slujba de înmormântare a fost săvârşită sâmbătă, 4 februarie, în Catedrala Mitropolitană „Buna Vestire” din Atena, Grecia, ­informează fosfanariou.gr.

Vineri, 3 februarie, Pa­triarhul Ecumenic Bartolomeu a slujit în Ca­tedrala Patriarhală „Sfântul ­Mare Mucenic Gheorghe” din Fanar un trisaghion pentru odihna ­sufletului Mitropolitului Ioan ­Zizi­oulas de Pergam, se arată pe romfea.gr. Delegatul Sanctităţii Sale la slujba de înmormântare de la Atena a fost Înaltprea­sfinţitul Părinte Mitropolit Teo­doret al Laodiceei, repre­zentan­tul Patriarhiei Ecumenice la Atena.

Slujba de prohodire a fost prece­dată de Sfânta Liturghie săvârşită de un sobor de ierarhi, preoţi şi ­diaconi, în prezenţa reprezentan­ților autorităţilor elene, a mediului academic şi cultural şi a numeroşi credincioşi. Elogiul a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părin­te Mitropolit Maxim al Sili­vriei (Patriarhia Ecumenică), u­cenic apropiat al Mitropolitului de Pergam. În numele Academiei din Atena a vorbit academicianul Emanuel Roukoundas, informează orthodoxianewsagency.gr.

„Vremea fericitului Mitropolit Ioan Zizioulas de Pergam”

La finalul slujbei săvârşite ­în Catedrala Mitropolitană din ­Atena, prof. dr. Pantelis Kalitzidis a rostit cuvântul intitulat „Vre­mea fericitului Mitropolit Ioan ­Zizi­ou­las de Pergam”, în cadrul căruia a prezentat cele trei coordonate care definesc lucrarea Mi­tropolitului Ioan („Persoana, Euharistia şi Eshatologia sau Împă­r­ăţia lui Dumnezeu”): „Este pro­babil cunoscut de toată lumea faptul că Mitropolitul Pergamului, pe drept cuvânt, a fost numit teologul persoanei în teologia ortodoxă în special, dar şi în teologia creştină în general. El este cel care, interpretând tradiţia patri­s­tică într-un mod original şi roditor, a oferit teologiei creştine moderne o de­finiţie cu­prin­zătoare a persoanei, înţelea­să din perspec­tivă onto­logică, ba­zată pe modul personal de existen­ţă a lui Dumnezeu ca Trei­me de Persoane. Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, ră­mâne Unul din Treime şi este oferit euharistic în Biserică drept pregustare a ­împlinirii eshatologice din Împă­răţia lui Dumnezeu. Pentru Mi­tropolitul Ioan, persoana este cel mai valoros dar pe care teologia patristică îl poate oferi omului modern în căutare de trăire au­tentică”, a spus directorul Academiei de Studii Teologice din Volos, conform Φως Φαναρίου.

La finalul slujbei, trupul neîn­sufleţit al ierarhului a fost depus spre veşnică odihnă întru aştep­tarea învierii de obşte în Primul Cimitir din Atena.

Mitropolitul Ioan Zizioulas s-a născut în Katafygio, Kozani, la 10 ianuarie 1931. A fost hirotonit ierodiacon în 14 iunie 1986 şi ieromo­nah a doua zi. O săptămână mai târziu, în 22 iunie 1986, a primit hirotonia întru arhiereu în Catedrala Patriarhală din Constantinopol, primind titulatura sca­u­nului apostolic al Pergamului. Şi-a început cariera academică la Atena ca asistent la catedra de Istorie Bisericească în 1964, în timpul ultimului an de studii doctorale. A predat la colegii şi univer­sităţi de prestigiu din Grecia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Statele Unite ale Americii, consacrându-se drept unul dintre cei mai importanţi teo­logi greci ai secolului 20. Era membru al Academiei din Atena din 1993, iar în 2002 a fost primul cleric ales pre­şedinte al celui mai înalt for de cultură şi ştiinţă din Grecia. De altfel, la aflarea veştii trecerii la Domnul a Mitropolitului Ioan, Aca­de­mia a arborat steagul din incinta palatului în bernă timp de trei zile, anunţă Orthodoxia News Agency.

L’Osservatore Romano, cotidianul statului Vatican, a dedicat un articol amplu despre Mitropoli­­tul Ioan Zizioulas şi importanţa unităţii Bisericii, numindu-l „teologul comuniunii”.