Moment de bilanț în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 15 Feb 2023

Membrii forului deliberativ eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei s-au întrunit marți, 14 februarie, sub președinția chiriarhului român din Italia, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, în ședința de lucru în cadrul căreia a fost prezentat bilanțul activității Administrației eparhiale din anul 2022. În aceeași zi a avut loc și a noua ediție a Congresului Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Cele două întruniri au fost găzduite de Centro Mariopoli PAFOM, din localitatea Castel Gandolfo, în vecinătatea Romei, și s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Episcop Siluan și a Preasfințitului Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în cadrul lor fiind discutate aspecte privind activitatea la nivel eparhial din anul precedent, dar au fost prezentate și proiecte pentru anul în curs.

 Ziua a debutat cu slujba de Te Deum oficiată de Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, la finalul căreia Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a adresat participanților un cuvânt de binecuvântare și de bun venit, se arată pe site-ul episcopia-italiei.it.

În continuare, în cadrul lucrărilor sesiunii ordinare a Adunării eparhiale, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a prezentat Darea de seamă privind activitatea pastoral-misionară, catehetică și culturală, socială și administrativă a eparhiei din 2022, precum și perspectivele pastoral-misionare, social-filantropice și culturale pentru anul 2023, dedicat de Patriarhia Română pastorației persoanelor vârstnice și imnografilor și cântăreților bisericești (psalți). În acest context, a fost evidențiat faptul că opera socială a eparhiei a depășit suma de 1.640.000 de euro, incluzând și ajutoarele acordate în cadrul proiectelor eparhiale consacrate.

În partea a doua a zilei s-au desfășurat lucrările celei de-a noua ediții a Congresului Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în cadrul cărora au fost prezentate două noi proiecte destinate în principal tinerilor (Asociația „Nepsis Italia” și aplicația mobilă THEOFANIA), în timp ce Asociația „San Lorenzo dei Romeni” a prezentat un clip video privind campania de promovare a acțiunilor filantropice încheiate sau în curs de desfășurare.

Totodată, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a susținut cateheza „Imnografia creștină - Tezaur catehetic, dogmatic și doxologic inestimabil al Bisericii”, la finalul căreia a fost organizată o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Lucrările congresului s-au încheiat cu un cuvânt concluziv, urmat de rugăciunea de închidere a lucrărilor. În după-amiaza aceleiași zilei, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a avut o întâlnire pastorală cu soțiile clericilor din eparhie, prezente la congres. Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania s-a întâlnit cu membrii mireni prezenți la eveniment, iar clericii au participat la o sesiune de lucru propusă de o comisie a Departamentului pentru Româ­nii de Pretutindeni, despre proiectele și granturile din anul 2023.