Monument comemorativ inaugurat la Sala Dalles din București
În cadrul manifestărilor de comemorare a eroilor Revoluției din Decembrie 1989, la Sala Dalles din București, locul unde la 21 decembrie 1989 mai mulți tineri au plătit cu viața dorința de libertate, a fost binecuvântat un monument dedicat memoriei acestora. Slujba de binecuvântare a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de clerici. La final, Corala „Evloghia” a susținut un concert de cântări religioase, la baza monumentului fiind depuse coroane de flori.
Sala Dalles a fost în zilele tragice de la sfârșitul anului 1989 unul dintre locurile în care s-a vărsat sângele celor care au luptat pentru libertate și pentru demnitate împotriva regimului totalitar comunist. În acel loc au fost amplasate mai multe plăci comemorative, dar și un monument din marmură care evocă jertfa supremă a eroilor revoluționari. Anul acesta, prin strădania apropiaților acestor eroi, în piațeta din vecinătate, a fost edificat un nou monument din bronz, mărturie a idealului pentru care au pierit luptătorii anticomuniști în timpul Revoluției din Decembrie 1989.
După ceremonia solemnă de dezvelire a monumentului, acesta a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfințită în cadrul unui ceremonial religios oficiat de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, înconjurat de un sobor de clerici, care apoi a săvârșit și slujba de pomenire pentru toți eroii Revoluției.
„Împotriva rânduielii comuniste s-au ridicat chiar tinerii care au fost învățați sistematic că adevăratul rai este pe pământ și este construit de regimul comunist, că Dumnezeu nu există. Însă tinerii crescuți în această ideologie s-au ridicat împotriva orânduielii strigând: «Vom muri și vom fi liberi!», «Cu noi este Dumnezeu!», îngenunchind și rostind Rugăciunea Domnească, ceea ce a arătat că în spatele întregii propagande de partid poporul român și-a păstrat credința, bunicii și mamele și-au învățat copiii rugăciunile și toate cele legate de realitatea spirituală a ființei umane. În strigătul acesta se descoperă gândirea profundă a generației tinere de atunci că libertatea este una dintre valorile cuprinse în chipul lui Dumnezeu zidit în om încă de la creația lui. De aceea, libertatea nu este doar o virtute care caracterizează viața pământească, ci ea este o virtute veșnică. Altfel ar fi părut o absurditate afirmația: «Vom muri și vom fi liberi!» Cu adevărat, când ne luptăm și murim cu demnitate pentru valorile eterne dăruite nouă de Dumnezeu Creatorul, atunci suntem cu adevărat liberi”, a spus Preasfinția Sa.
În partea a doua a ceremoniei, Corala „Evloghia” a susținut un concert de colinde și cântări religioase, manifestarea încheindu-se cu o ceremonie de depunere de coroane de flori.