Nicolae Grigorescu și poetica imaginii
Cei care îndrăgesc arta pot admira medalionul excepţional „Nicolae Grigorescu și poetica imaginii” din cadrul expoziției „Natură moartă, natură vie. Capodopere din colecția Pinacotecii Municipiului București”. Medalionul de la Palatul Suțu cuprinde 6 lucrări care surprind evoluția imaginii și a elementelor poetice în cadrul operelor lui Grigorescu.
Nicolae Grigorescu a adus în arta românească o nouă poetică a imaginii, o inedită sensibilitate, cu care a câștigat aprecierea criticii, dar și admirația publicului. De la o pictură densă, cu tonuri de verde, ca în lucrarea „Peisaj de pădure”, Grigorescu evoluează spre o structură cromatică din ce în ce mai luminoasă, construită în tonuri de alb, gri și ocru, prin care redă iluzia luminii difuze, care echilibrează structura întregului peisaj, ca în lucrarea „În luminiș”.
Elena Olariu, director adjunct al secției Artă din cadrul Muzeului Municipiului București, consideră că prin îmbinarea peisajului rural cu detaliul etnografic al costumelor prezentate în natură, Grigorescu a definit în pictura autohtonă caracteristica specificului național. Aceasta menționează despre marele pictor că „a fost foarte legat de ce se întâmpla în capitala Franței și s-a apropiat de impresionism, a experimentat culorile, modul de aplicare a culorii pe pânză și acest lucru a dat pentru o perioadă specificitate operei sale. Spre sfârșitul vieții merge spre o simplificare a compoziției, nuanțe de verde, cu mici accente de brun, și realizează opere luminoase. Această evoluție se remarcă în cadrul medalionului expozițional”.
Cele 6 lucrări din medalionul dedicat lui Nicolae Grigorescu pot fi văzute până la data de 16 august la Palatul Suțu, în intervalul orar 10:00-18:00.
(Alexandra Drugan)