O nouă biserică închinată Sfântului Pantelimon în județul Vâlcea

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 28 Iulie 2020

Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a pus duminică, 26 iulie, piatra de temelie pentru noua biserică a Mănăstirii „Sfântul Pantelimon” din orașul Drăgăşani, județul Vâlcea.

Mănăstirea închinată Sfântului Mare Mucenic Pantelimon ­îşi începe astfel slujirea, sub purtarea de grijă a Arhiepiscopului Râmnicului, fiind sprijinită de autorităţile locale, de numeroşi ctitori şi oameni de bine. Slujba de temeluire a bisericii mănăstirii s-a făcut după Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie în curtea așezământului monahal. În cuvântul de învă­țătură, ierarhul a vorbit despre strigătul de ajutor pe care cei doi orbi l-au adresat Domnului Hristos. 

„Strigătul acesta era nu doar o cerere personală, ci și mărturisirea dumnezeirii lui Iisus Hristos, aceștia numindu-L Fiul lui David. Domnul nostru Iisus Hristos arată în continuare impor­tanța credinței în primirea vindecării, întrebându-i pe cei doi orbi: «Credeți că pot să fac Eu aceasta?» Pentru Sfântul Apostol Pavel «credinţa este încredinţarea celor nădăjduite, dovedirea lucrurilor celor nevăzute». Pe deplin încre­dințați erau și cei doi orbi de puterea dumnezeiască a Mântuitorului, pe Care ei, deși nu aveau darul vederii fizice, L-au cunoscut prin puterea credinței și, de aceea, au răspuns: «Da, Doamne!» Iar Iisus a zis ­către ei: «După credința voastră, fie vouă. Și în clipa aceea s-au deschis ochii lor» (Matei 9, 29-30). Minunat lucru a fost ca atunci când vălul orbirii a căzut de pe ochii lor să poată vedea pe Fiul lui Dumnezeu. Vederea lui Dumnezeu este întotdeauna o revelație săvârșită prin voința lui Dumnezeu Care Se descoperă pe Sine din iubire, din milostivire, celor curați la inimă”, a subliniat Arhiepiscopul Râmnicului.