Orezul alb favorizează declanşarea diabetului

Data: 15 Iunie 2010

Potrivit unui studiu american, consumul frecvent de orez alb favorizează diabetul de tip 2, în timp ce riscul de a dezvolta boala este mai mic dacă se consumă orez brun. Cercetătorii Şcolii de sănătate publică de la Harvard au examinat consumul de orez alb şi de orez complet printre 157.463 de femei şi 39.765 de bărbaţi, în cadrul a trei cercetări diferite. Cercetătorii au descoperit că persoanele ce consumă orez alb de cinci ori pe săptămână au 17% şanse suplimentare să dezvolte un diabet de tip 2, decât cele care îl mănâncă numai o dată pe lună. În schimb, persoanele care mănâncă orez brun de două ori pe săptămână sau mai mult prezintă un risc de a contracta diabet redus cu 11% în raport cu cele care mănâncă orez alb o dată pe lună. De asemenea, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că înlocuirea orezului alb cu orez complet sau alte cereale nerafinate ca grâul sau orzul integral ar fi asociată cu reducerea cu 36% a riscurilor de a dezvolta un diabet.