Organele corpului au ritmuri diferite de îmbătrânire

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 05 Aprilie 2022

Fiecare organ are propriul ritm de îmbătrânire, este concluzia unui studiu publicat recent în publicația „Cell Reports”, realizat de o echipă internaţională de cercetători.

De exemplu, în prezenţa unei microflore mai diversificate, sistemul intestinal este mai tânăr, potrivit studiului. Acest lucru, însă, are un impact negativ asupra „vârstei” rinichilor, deoarece o diversitate mai mare de specii din microflora intestinală determină rinichii să lucreze mai mult. O astfel de inconsecvenţă demonstrează existenţa mai multor „ceasuri” în corp.

Studiul a fost realizat pe 4.066 de voluntari - 52% femei şi 48% bărbaţi - cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani, din Shenzhen, China, cărora le-au fost recoltate probe pentru analize.

„Am utilizat indicatori biologici ce pot fi identificaţi din probe de sânge, plus unele măsurători realizate în urma unei examinări corporale de rutină”, a explicat Xu Xun, coautor al studiului.

Cercetătorii au evaluat 403 caracteristici, precum metabolismul şi imunitatea, pe care le-au împărţit în nouă categorii: inimă, rinichi, ficat, sex, ten, nutriţie, imunitate, condiţie fizică şi microfloră intestinală.

Potrivit studiului, unele persoane supraponderale pot prezenta o rată de îmbătrânire mai rapidă, asociată metabolismului lor, în timp ce alte persoane pot avea o rată de îmbătrânire mai rapidă la nivelul ficatului.