Pantanassa: Această icoană are harul deosebit de a vindeca înfricoşătoarea boală a cancerului

Data: 19 August 2021

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului-Pantanassa, izbăvitoarea de cancer, are ca zile de cinstire 18 august şi 15 octombrie.

Această icoană făcătoare de minuni a Născătoarei de Dumnezeu a fost zugrăvită în secolul al XVII-lea şi a fost adusă de către obştea lui gheronda Iosif Vatopedinul de la Nea Skiti la Vatoped şi aşezată pe proschinitarul din partea stângă a bisericii mari. Prima mărturie că această icoană are un har deosebit a fost când un tânăr din Cipru, intrând în biserică să se închine, îndreptându-se spre icoană, gheronda Iosif a văzut deodată că faţa Maicii Domnului străluceşte. În acelaşi moment, o putere nevăzută l-a aruncat pe tânăr la pământ. Îndată ce şi-a revenit, a mărturisit cu lacrimi părinţilor monahi că era necredincios, dispreţuind poruncile lui Dumnezeu, şi se ocupa cu vrăjitoria. Astfel, intervenţia miraculoasă a Născătoarei de Dumnezeu l-a convins pe tânăr să-şi schimbe viaţa şi să devină un bun credincios.

Icoana are de la Dumnezeu şi harul deosebit de a vindeca înfricoşătoarea boală a cancerului, mărturie fiind numeroasele cazuri de bolnavi de cancer care s-au vindecat după ungerea cu ulei de la candela icoanei şi după citirea Acatistului sau a Paraclisului Maicii Domnului-Pantanassa.

În 2012, o copie a icoanei Maicii Domnului-Pantanassa de la Mănăstirea athonită Vatoped a fost adusă la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea.