Parastas pentru necunoscuții pe care nu are cine să îi pomenească

Un articol de: Silviu Dascălu - 08 Noiembrie 2021

În Duminica a 24-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat slujba de pomenire a persoanelor a căror identitate nu este cunoscută înmormântate în cimitirul Parohiei Șerbă­nești din Bacău. De asemenea, a fost pomenită Teodora-Magdalena, tânăra decedată în incendiul de la Colectiv, fiică a parohiei.

De 8 ani, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhi­episcop Ioachim, în Parohia Șer­bă­nești din Bacău, în perioada cuprinsă între Moșii de toamnă și sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, hramul bisericii din cimitirul parohiei, se organizează o slujbă specială de pomenire pentru persoanele ale căror nume nu sunt cunoscute, care au fost abandonate la morga spitalului orașului.

Prezent la slujba de sâmbătă, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a explicat credincioșilor de ce faptul de a nu le cunoaște identitatea nu este o piedică în a-i pomeni pe cei necu­noscuți: „Avem și sfinți fără nume, și eroi fără nume. Să nu ne întristăm, pentru că Dumnezeu ne știe pe fiecare după nume. O rugăciune pentru cei pomeniți astăzi ar putea suna așa: Pomenește, Doamne, pe cei ale căror nume numai Tu le știi, în Împărăția Ta și așază-i cu drepții și cu sfinții! Moartea nu este un sfârșit, ci este o ușă cu trecere într-o altă cameră și într-o altă viață, viața veșnică. Despre cel care moare se spune că «a adormit întru Domnul», căci cimitirul este un dormitor”.

Aproape 100 de persoane decedate, despre a căror familie nu se știe nimic, au fost preluate și înmormântate de-a lungul anilor în cimitirul Parohiei Șerbănești, preo­ții slujitori și credincioșii fiind cei care au asigurat toate cele necesare înmormântării și pomenirii la soroacele rânduite a celor pieriți în singurătate, pe care nu are cine să îi pomenească. „Încercăm cumva să păstrăm ceea ce a intrat în obișnuința noastră de creștini și să păstrăm ceea ce este de făcut pentru sufletele celor pe care noi îi iubim. Ne aducem astăzi aminte, așa cum am făcut-o de fiecare dată și în anii din urmă, de cei pe care îi avem îngropați în cimitirul parohiei, pe care i-am găsit la morgă și pe care i-am înmormântat aici, cu voia lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim. Sunt peste 96 de persoane îngropate de-a lungul timpului, cu identitate necunoscută. Pentru aceștia, am format de-a lungul a opt ani o tradiție de pomenire. Ne amintim astăzi și de cei care au pierit în incendiul de la Colectiv, fiindcă aici se află înmormântată și una dintre victimele tragicului accident de acum 6 ani, Teodora-Magdalena”, a declarat părintele paroh Adrian Ghinea.

Evenimentul a devenit prilej anual de acțiuni filantropice, căci ofrandele adunate cu această ocazie - alimente, dar și îmbrăcă­-minte - sunt dăruite copiilor și bătrânilor instituționalizați, ajungând la 16 astfel de așezăminte, unde sunt distribuite de preoții și credincioșii parohiei.